Депутати просять у держави повернути спиртзаводи.

Депутати Тернопільської облради закликали державу повернути спиртзаводам області статус самостійних юридичних одиниць, йдеться у зверненні до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, ухваленому вчора на сесії облради, передає сайт 0352.

 

«Реорганізація 9 державних юридично самостійних підприємств спиртової галузі області зі створенням на їх базі місць провадження діяльності (далі – МПД) державного підприємства спиртової і лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» негативно вплинула на формування фінансових ресурсів та призвела до виникнення низки проблем у соціально-економічному розвитку краю. Залозецьке, Мишковицьке і Хоростківське МПД та ДП «Бучацький мальтозний завод» простоюють більше 2 років і невідомо коли відновлять роботу.

 

Сільгосптоваровиробники області щорічно втрачають можливість реалізації на переробку до 100 тис. тонн зерна. За останні п’ять років обсяги доходів від спиртової промисловості до зведеного бюджету області зменшились з 49 до 7 млн грн, надходження до місцевих бюджетів скоротились утричі», – йдеться у зверненні.

 

Депутати також зазначають, що існуюча до 2010 року структура управління підприємствами була значно ефективнішою.

 

Відтак, депутати висловили прохання до Кабміну провести децентралізацію управління заводами з поверненням їм статусу самостійних юридичних осіб,  а також  передбачити надання сільськогосподарським підприємствам області права придбання місцевих спиртових заводів у першочерговому порядку.

 

До Верховної Ради облрада скерувала прохання внести зміни до законодавства України щодо сплати суб’єктами господарювання податків і зборів за фактичним місцем ведення господарської діяльності.

 

Міністерство аграрної політики та продовольства України депутати просять ініціювати перед Кабінетом Міністрів України зміни в оподаткуванні і регулюванні виробництва спирту і біоетанолу, активізувати питання перепрофілювання і відновлення діяльності зупинених заводів в області на випуск технічних спиртів і біопалива.

05.01.2016