2015-й був насиченим і доволі складним для української освіти. Головним викликом для освітян та абітурієнтів стало зовнішнє незалежне оцінювання. Цього року його здійснили за новою системою дворівневих тестів, залежно від того, куди абітурієнт планував вступати.

​​Перша українська гімназія Івано-Франківська — направду одна з перших українських

 

І з цим сміливим експериментом, а також новою системою формування рейтинґів у вишах (яка тепер була цілковито автоматизована) в Україні впорались дуже добре. Очевидно, 2015 рік запам'ятався би як дуже вдалий, якби не скандал, який виник у липні довкола Українського центру оцінювання якості освіти.  Йшлося про підтасування результатів оцінювання на користь деяких абітурієнтів. Через вилучені для слідства сервери фактично загальмував процес підготування ЗНО наступного року на кілька місяців. Наслідок скандалу й гучного розслідування — нова команда керівників і техвідділу та неймовірні зусилля, аби ЗНО-2016 таки стало можливим.

 

Закінчується 2015-й очікуванням змін. Вже на новий рік у Міністерстві освіти та науки України планують здійснити відразу дві реформи, або ж принаймні підготувати ґрунт для їх впровадження. Йдеться про реформу середньої освіти (http://zbruc.eu/node/41025) та можливу реформу у сфері держзамовлення для ВНЗ (http://zbruc.eu/node/40367).

 

З чим же ж входять у новий рік учні та абітурієнти Галичини? «Z» дослідив цьогорічні рейтинґи середньої та вищої школи й дізнався, наскільки певно у них почуваються навчальні заклади Галичини.

 

Отож школи Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської області займають гарні місця в загальноукраїнських рейтинґах 2015 року. Так, перше місце у рейтинґу шкіл за результатами ЗНО з української мови та літератури, яке було обов'язкове для усіх випускників, посідає Українська гімназія № 1 Івано-Франківської міської ради. У топ-50 найкращих тим часом потрапило найбільше шкіл з Львівської області — там їх 13:

 

Львівський навчально-виховний комплекс «Школа І ступеня – гімназія» (5-те місце рейтинґу),


Львівська академічна гімназія при Національному університеті «Львівська політехніка» (8-ме місце рейтинґу),


Навчально-виховний комплекс «Рава-Руська школа-гімназія» (9-те місце рейтинґу),


Львівський фізико-математичний ліцей-інтернат при ЛНУ ім. Франка (12-те місце рейтинґу),


Львівська українська приватна гімназія (13-те місце рейтинґу),


Львівська гімназія «Євшан» (15-те місце рейтинґу),


Класична гімназія при ЛНУ ім. Франка (18-те місце рейтинґу),


Середня загальноосвітня школа №32 м. Львова (20-те місце рейтинґу),


Навчально-виховний комплекс «Школа-гімназія І-ІІІ ступенів Блаженного Климентія та Андрея Шептицьких», Львів (22-ге місце рейтинґу),


Дрогобицька гімназія імені Богдана Лепкого Дрогобицької міської ради Львівської області (23-тє місце рейтинґу),


Спеціалізована середня загальноосвітня школа №37 з поглибленим вивченням французької мови м. Львова (29-те місце рейтинґу),


Львівський навчально-виховний комплекс ім. Симоненка з поглибленим вивченням німецької мови (32-ге місце рейтинґу),


Навчально-виховний комплекс «Школа І ступеня – гімназія ім. Митрополита Андрея Шептицького» (40-ве місце рейтинґу).

 

Івано-Франківська область репрезентована у п'ятдесятці найкращих чотирма навчальними закладами. Окрім згаданої гімназії, це також Калуська гімназія (на 4-му місці рейтинґу), Снятинська гімназія (на 11-му місці), Городенківська гімназія ім. Крушельницького (21-ше місце рейтинґу).

 

А от найкраща тернопільська школа цього року опинилась лише на 61-му місці рейтинґу. Це Тернопільська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 29 з поглибленим вивченням іноземних мов. До сотні найкращих також увійшла Тернопільська Українська гімназія ім. Франка (91-ше місце рейтинґу).

 

Свої місця в консолідованому рейтинґу ВНЗ у 2015 році зберегли два львівські найкращі виші: ЛНУ ім. Івана Франка, як і в 2014 році, посів 5-те місце, а НУ «Львівська Політехніка» — 6-те місце. До п'ятдесятки найкращих також потрапив Львівський національний медичний університет ім. Д. Галицького — він опинився на 27-му місці рейтинґу. Це на шість сходинок вище, аніж минулого року.

 

На 16-те місце цього року потрапив найкращий ВНЗ Івано-Франківська — Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, який торік був на 19-му місці. І на 35-му місці — Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (минулого року 41-ше і 42-ге місця).

 

У п'ятдесятці найкращих виявилася також трійка вишів Тернополя. Піднявся у рейтинґу Тернопільський національний технічний університет ім. І. Пулюя — цього року він на 17-му місці, порівняно з 21-м місцем у 2014-му. Тернопільський національний економічний університет на 34-му місці (у 2014-му — 32-ге місце) і Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка — на 47-му.

 

04.01.2016