Визначною подією став Патріарший Синод Української Греко-Католицької Церкви та Синод Єпископів, що минули в вано-Франківську під гаслом «Жива парафія — місце зустрічі з живим Христом». Клір слідуючи за суспільними тенденціями заходився відроджувати низинні парафії.

​​Блаженніший Святослав прогулюється вулицями Івано-Франківська

 

Постанови та резолюції Синодів здебільшого стосуються теми стосунків священнослужителів із паствою. Очільники парафій тепер повинні більше часу проводити з вірними, щоб бути їх душпастирями, вихователями, наставниками. Це виглядає як вируючий котел церковного  життя, де попри багато канонічних речей має зростати теплота взаємин та неформальність стосунків.

 

У своїй проповіді Глава УГКЦ Блаженніший Святослав вдався до притчі про управителів у винограднику, що вбили сина, єдиного спадкоємця господаря, щоб привласнити виноградник. "Ця притча, – відзначив Глава УГКЦ, – про Божий виноградник, про його управителів, про його справжнього господаря і власника є надзвичайно важливим Божим Словом до нас сьогодні. Бо кожен християнин, кожен, хто став членом новозавітного Божого народу, членом Христової Церкви, став управителем у Божому винограднику".

 

Блаженніший Святослав порівняв також з виноградниками український народ і Україну. "Усі ті, кому Бог дає відповідальність за лідерство, – сказав Глава УГКЦ, – повинні зрозуміти, що український народ не є чиєюсь власністю. Ми не є з вами рабами жодного земного володаря і ніколи ними не будемо. Ми є народ Божий, вівці Його пасовиська. Нашим царем і господарем, власником нашої історії є наш Господь Бог, а всі ті, кого Він нам покликає як керівників, лідерів не є господарями, а управителями, служителями, які повинні піклуватися цим народом, будувати його державу як необхідні умови його розквіту. Але плоди свого часу належать Богові".

 

Продовжуючи роздуми про Божий виноградник, архиєрей звернувся до членів Синоду. "Як важливо нам, єпископам, які є наслідниками Христових апостолів, зрозуміти і збагнути, особливо на початку Синоду, що ми не є господарями Христового Євангелія, ми не є господарями Його правди. Ми є її слугами. Жоден єпископ не є власником своєї єпархії чи свого екзархату. Але є лише управителем, який управляє від імені справжнього господаря, яким є наш Господь", – закликав замислитися Глава Церкви єпископів.

 

04.01.2016