Рік митрополита Шептицького став однією з найважливіших подій духовного і культурного життя не лише в Галичині. Завдяки постанові Верховної Ради України та зусиллям ентузіастів з різних кіл, одна з найвеличніших українських постатей ХХ століття справді вийшла на загальноукраїнський рівень. Однак це лише початок довгої роботи з розвінчання міфів, створених багатолітньою комуністичною пропагандою задля дискредитації митрополита Андрея. Також не завершено процес беатифікації митрополита, який триває вже десятки років.

 

На початку ювілейного року Глава УГКЦ Блаженніший Святослав оповідав про кілька завдань, які церква хотіла би вирішити під час року Шептицького. Одне з них – вивести постать митрополита на загальноукраїнський рівень, відкрити її для загалу.

 

​​​​У Львові постав пам'ятник Митрополитові

«Одна група заходів полягає в тому, щоби допомогти сучасному греко-католикові та доброму українцеві відкрити Андрея Шептицького. Йдеться про конференції, публікації, відеоматеріали та фотовиставки , які допоможуть познайомитися з постаттю митрополита. Сьогодні він для нас великий, але незнаний.  І ми хочемо допомогти, чим зможемо» - розповідав Блаженніший Святослав.

 

За цей рік справді було зроблено дуже багато для відкриття постаті Андрея Шептицького. Вийшло друком кілька фундаментальних історичних праць, зокрема, Юрія Сергійчука «Андрей Шептицький»  та Ліліани Гентош "Митрополит Шептицький: 1923-1939. Випробування ідеалів", відбулися численні виставки, наукові конференції, учасники яких вивчали різні аспекти багатогранної діяльності митрополита, на телебаченні з’явилася низка програм про його діяльність. Крім того, у Львові та Івано-Франківську відкрили пам’ятники А.Шептицькому. До того ж, відкриття монумента у Львові відбулося за участі Президента України, а урочиста академія з львівської опери транслювалася на всю державу.

 

Як зауважила у розмові з кореспондентом Z журналіста «Радіо Свобода» Галина Терещук, яка багато років вивчає діяльність митрополита Шептицького, ювілейний рік пройшов дуже добре попри те, що не всі плани вдалося реалізувати.

 

«Якщо говорити про 150-річчя Шептицького, то цей ювілейний рік відбувся набагато поважніше і глибше, аніж можна було собі явити як це могло бути. Шептицький вийшов за межі Львова та Галичини...І заходи, які відбувалися у Києві, і те, як ЗМІ підхопили ці заходи, і те, що Президент України відкривав пам’ятник Шептицькому дуже додало значимості цій події. Було дуже важливо упродовж ювілейного року, щоби цілком зняти всю цю брехню і всі ці міфи, які за 70 років були насаджені радянською владою у голови українців» -- наголосила Галина Терещук.

 

Ще одним важливим аспектом ювілейного року була надія на звершення процесу беатифікації митрополита, який триває вже десятки років. Глава УГКЦ висловлював сподівання, що до беатифікація завершиться до кінця ювілейного року, однак цього поки не сталося.

 

У липні минулого року Папа Римський Франціск оголосив спеціальний декрет про героїчність чеснот митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Це був перший крок для початку беатифікаційного процесу. Наприкінці літа Блаженніший Святослав розповів журналістам, що завершено процес розгляду історичних документів і після того, лікарі мають дати висновок щодо чудесного оздоровлення, яке відбулося у США.

 

«Тепер необхідно дослідити чудесне оздоровлення, яке зафіксоване і відбулось за молитвами митрополита Шептицького... Це чудо, яке було зафіксовано у США, було канонічно оформлено і вже має оцінку достовірності. Тепер будуть збиратись лікарі, які будуть розглядати медичну довідку та стан здоров’я до та після оздоровлення. З’ясують, чи могли бути якісь природні причини, які не пов’язані з чудесним зціленням. Це досить прискіпливий і складний процес. Коли він завершиться, тоді ми можемо сказати, що процес беатифікації закінчився і будемо мати урочисте проголошення Блаженним митрополита Андрея Шептицького», - повідомив  Глава УГКЦ.

 

Галина Терещук висловила припущення, що беатифікація митрополита може відбутися під час візиту Папи Римського в Україну.

«Я переконана, якщо Святіший отець прийде до України, то справа беатифікації буде завершена. Я у це свято вірю. Але водночас має бути потреба вірних у цьому, має бути їхня повага до Шептицького» - каже журналістка.

 

Як писав раніше Z, візит Папи Римського в Україну може відбутися вже цього року.

 

04.01.2016