ЗНО-2016: на межі зриву

ЗНО 2016 року опинилось під загрозою зриву. А якщо воно відбудеться, стверджують експерти, є ризик, що буде найгіршим за всі роки, відколи його запровадили в Україні. В Українському центрі оцінювання якості освіти кажуть, що не можуть почати готуватись до наступної вступної кампанії через вилучені під час слідства сервери.

 

 

Дубль два

 

Вчора, 17 вересня, в Івано-Франківську, у приватному помешканні директора реґіонального центру оцінювання якості освіти та одного з творців ЗНО Богдана Томенчука зробили обшук. Шукали сліди втручання у систему зовнішнього оцінювання і докази зміни результатів поодиноких абітурієнтів. Вересневий обшук фактично став продовженням липневого скандалу з підтасуванням результатів оцінювання. Нагадаємо, тоді слідчі Генпрокуратури, СБУ і МВС перепровадили обшуки у приміщенні Центру оцінювання якості освіти та в помешканнях деяких його керівників. Зі слів генпрокурора Віктора Шокіна, їх підозрюють у незаконному втручанні в реєстр випускників, які склали ЗНО, «на користь третіх осіб».

 

Під час обшуку Богдана Томенчука зачинили в окремій кімнаті й не дозволяли підходити до вікна, щоб поспілкуватися з журналістами

 

«Тепер вже не секрет, що франківський центр був опорою системі ЗНО. На наших серверах фактично розміщали усю інформацію, тому що наша матеріальна і кадрова бази були найкращі, — розповів у коментарі «Z» Богдан Томенчук. — Обшук у нас був ще 21 липня, але про це мало хто знав. Тоді і вилучили сервери. 17 вересня до мене додому прийшла слідча група головного слідчого управління МВС України і провела в моєму помешканні обшук на основі ухвали знаменитого Печерського районного суду м. Києва. Шукали доказів причетності мене і мого сина до фальсифікації оцінок на ЗНО-2015. Шукали бланки робіт, цифрові носії тощо. Нічого цього не знайшли, та й не могли знайти. Жодних паролів доступу до бази ми не мали, а відповідали тільки за захист і працездатність серверної системи. Слідчі вилучили старий ноутбук і планшет дружини».

 

За кілька годин після того, як було оприлюднено інформацію про обшук у будинку Богдана Томенчука, з'явилась заява директора УЦОЯО Ігоря Лікарчука, якого у липні відсторонили від виконання обов'язків на час слідства. Один з творців ЗНО та багаторічний очільник Центру написав заяву на звільнення. Як з'ясувалося, вже вдруге.

 

«Я обіцяв, що друзі по ФБ першими дізнаються про моє рішення. Щоправда, про нього я вже повідомив міністра. Після подій 21 липня, після сьогоднішніх подій в Івано-Франківську, після звільнення мого сина я не бачу можливості далі працювати в команді, що є сьогодні при владі. Тому сьогодні повторно подаю заяву про звільнення з посади директора УЦОЯО. […] Перша заява була написана 21 липня. Але МОН не дало їй руху... Тож моє рішення не спонтанне чи фарисейське. Воно вистраждане», — написав на своїй сторінці у соціальній мережі ФБ Ігор Лікарчук. 

 

Без серверів та фахівців

 

Чи було прийнято заяву Ігоря Лікарчука — у Центрі оцінювання якості освіти не знають. Натомість запевняють: з кожним днем затягування слідства втрачаються шанси на те, що ЗНО-2016 відбудеться на належному рівні.

 

Вчора (17 вересня) Ігор Лікарчук написав уже другу заяву на звільнення з посади директора ЦОЯО

 

«За два місяці суспільство не отримало ніякої інформації і пояснень Генеральної прокуратури щодо ходу слідства. Усе це виглядає як цілеспрямована акція з метою знищення однієї з найуспішніших реформ в освіті. У вилучених серверах уся база даних. Там є особливе програмне забезпечення для реєстрації учасників ЗНО та проведення самого оцінювання. Там також є банк тестових завдань, які підготовані та апробовані. Це десятки тисяч тестів, які не можливо підготувати ні за день, ні за півроку. Щороку тести додаються, трохи змінюються, але власне з них вибирають завдання для абітурієнтів. Реально нам залишили не більше 15% інформації, яка не дає можливості готуватись до ЗНО», — розповіла «Z» начальник відділу інформації та комунікації з громадськістю УЦОЯО Юлія Гуменюк.

 

З її слів, фактично підготування до ЗНО наступного року мало вже стартувати. Адже раніше у жовтні провадили реєстрацію на пробне ЗНО, яке відбувалось у листопаді. Про таку можливість цього року навіть не йдеться. «Як правило, у вересні ми вже починали роботу з підготовки завдань та реєстрації абітурієнтів. Провести ЗНО — це не просто підключити системний блок у розетку», — каже Юлія Гуменюк.

 

Чи повернуть сервери найближчим часом, у Центрі не знають, але дуже сподіваються. Натомість адвокат Ігоря Лікарчука Віталій Наум запевняє, що не все так просто, адже сервери є речовими доказами у кримінальному провадженні. А питання речових доказів вирішує суд, коли виносить вирок. На думку адвоката, на швидке повернення серверів, яке дозволить підготувати ЗНО, розраховувати не варто.

 

«Прикро, що те, що дійсно працювало і було успішне, просто розвалили вщент. ГПУ каже про можливі 100 випадків втручання, при цьому не каже, що було складено 890 тисяч тестів. Можливо, потрібно ставити наголос саме на більшій цифрі, оскільки це вже відбулось, а 100 випадків ще треба довести», — акцентує Віталій Наум.

 

Відсутність банку завдань, напрацьованого роками, призведе до того, що ЗНО 2016 року буде одним з найслабших за історію, певен Богдан Томенчук.

 

«Думаю, якщо ЗНО у 2016 році і відбудеться, то у значно гіршому форматі, аніж могло би бути. Це буде бліда тінь навіть цьогорічного ЗНО. Ми вже втратили час. Зараз втрачаємо людей. Якщо прийде нова команда, їй доведеться починати з нуля і вникати у систему. Без людей, які знають програми, навіть повернені сервери будуть купою металу. Тобто наступного року оцінювання має шанс відбутись якнайпримітивніше.

 

Зараз система ЗНО для багатьох є більмом на оці. Дискредитувати її — це показати, що Україна ні на що не здатна. На фоні того, що зараз маємо у державі, це добре відволікає увагу. Ще одна причина — хабарі на вступних кампаніях раніше в Україні оцінювали у три–чотири мільярди доларів. Зараз їх вже не можливо брати. Цей фактор я би теж не відкидав», — каже Богдан Томенчук.

 

Зі слів керівника освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА Ольги Стрелюк, яка багато років спостерігає за вступною кампанією, підстави бити на сполох справді є.

 

«Ігор Лікарчук та директори реґіональних центрів розуміють весь масштаб роботи. ЗНО починається не в травні чи червні. Воно починається ще в жовтні. Зараз, мабуть, час уряду втрутитись і принаймні виділити кошти на закупівлю додаткового серверного обладнання. Розуміємо, що якщо починати з нуля, то в банку не буде стільки тестових завдань, як торік, але їх треба розробляти, апробовувати — і запускати систему. Або ж комунікувати з Генпрокуратурою і шукати рішення. Питання, що ЗНО не відбудеться, навіть не можна обговорювати. Це несправедливо щодо абітурієнтів. Це неприпустимо», — переконана Ольга Стрелюк.

 

18.09.2015