Парафіяни у Годині хочуть змінити конфесію через гроші.

У селі Годиня на Львівщині місцевий священик і прихожани не можуть знайти спільної мови. Люди збунтувались і вирішили перейти у конфесію Київського патріархату. Однак настоятель просто так парафію не віддає, тож і доводиться чи не кожну службу Божу проводити на вулиці та ще й під наглядом правоохоронців, передає ЗіК.

 

Жителі села Годині невдоволені пастором, який служив у місцевій церкві упродовж двадцяти п’яти років. Вони кажуть, що отець Степан Колодка рідко співпрацював зі своїми парафіянами та ще й протестував, коли ті викладали бруківку довкола церкви чи будували дзвіницю: адже гроші на це йдуть із церковної казни.

 

Ярослава Калужна, яка протягом п’яти років працює церковним касиром, каже, що поведінка священика змінилась, коли люди вирішили контролювати церковні гроші.

 

«Коли громада почала контролювати гроші, почався великий конфлікт. Після богослужіння, коли отець стає на казань, він може сказати, що нікого тут не поважає, особливо голову комітету, мене. Навіть був такий вислів: «Можу і ноги витирати, ніхто мені нічого не зробить», – каже жінка.

 

Невдоволені люди почали писати скарги на отця і навіть просити, аби його замінили, однак отримали лише обіцянки. Тож, коли на звернення місцевих мешканців церковні ієрархи УАПЦ, до якої належить парафія села Годині, не відреагували, люди попросили про нового настоятеля у Київського патріархату. Уже цілий місяць Літургію тут відправляє священик цієї конфесії. Однак, на Службу Божу приїжджають також міліціонери і священики Автокефальної церкви, щоб боронити парафію. Тож жодна відправа не минає без конфлікту.

 

Отець Степан Колодка розказати про непорозуміння із парафіянами відмовився. Натомість пролити світло на проблему погодився предстоятель Української Автокефальної православної церкви владика Макарій.

 

«Винен як настоятель, так і люди. Уявіть собі, два роки не давати зарплатні священику! І він мені як архієреєві нічого не каже», – наголошує владика Макарій. Та додає, що парафіяни до всього ще й порушили церковний статут, бо церковні збори, на яких вирішили змінити єпархію, провели без настоятеля.

 

Директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський зазначає, що у такому випадку громаді все ж слід діяти за статутом, хоча у типових уставах не викладено порядку, як має відбуватися зміна конфесії.

 

Як повідомляв Z, конфесійні конфлікти розгоряють на Тернопільщині, де віряни УПЦ МП хочуть перейти в УПЦ КП. Зокрема, останні скандали спалахнули у селі Кути Шумського району та в селі Катеринівка на Кременеччині.

29.12.2015