Порошенко під час виступу в Кнессеті вибачився за злочини "окремих українців" у роки Голокосту.

Президент України Петро Порошенко виступив із промовою перед членами кнессету Ізраїлю. Глава держави, зокрема, вибачився за злочини, скоєні "окремими українцями" в роки Голокосту.

 

"Разом з тим мусимо пам’ятати й про негативні епізоди нашої історії, коли колабораціоністи, які, на жаль, були майже в усіх окупованих нацистами країнах Європи, допомагали нелюдам в так званому «остаточному вирішенні єврейського питання». Щойно постала незалежна Україна, її керівництво принесло вибачення за ті злочини, що були скоєні окремими українцями в роки Голокосту. Я, звичайно ж, поділяю таку позицію нашого першого президента Леоніда Кравчука. І роблю це в парламенті єврейської держави, перед обличчями дітей та онуків жертв Голокосту, людей, які пережили цю страшну трагедію єврейського народу, перед усіма громадянами вашої країни", – заявив Петро Порошенко.

 

"Злочини колабораціоністів стукають не лише у ваші серця, а й у наші. Ми не можемо допустити, щоб вони були забуті. На неприйнятті цих злочинів мають бути виховані майбутні покоління. Як на прикладі Голокосту, Бабиного Яру та інших злочинів", – сказав президент.

 

У своєму виступі Порошенко зазначив, що відносини між українським та єврейським народами мають "надзвичайно тривалу" і "особливу" історію, і "сотні ниточок тисячоліттями поєднували і продовжують поєднувати два наші нескоренні народи". "Україна – одна з тих країн, де єврейство зберіглося й пережило довгі століття бездержавності", – підкреслив глава держави. Порошенко нагадав також про те, що низка політичних, культурних та релігійних діячів Ізраїлю походять саме з України.

 

За словами Порошенка, Україну та Ізраїль поєднують і трагедії. "Українців та євреїв зближують й пережиті нашими народами небачені трагедії. Голокост, Голодомор, сталінські репресії та Друга світова війна, денаціоналізація та лінгвоцид у СРСР... Історія не знає умовного способу, але я переконаний: на межі десятих та двадцятих років минулого століття Україна, Європа і весь світ мали шанс піти іншим шляхом, уникнути таких великих трагедій, як Голокост чи Голодомор", – заявив президент.

 

Порошенко поінформував, що Україна з особливою ретельністю готує меморіальні заходи для вшанування жертв Бабиного яру – наступного року будуть 75 роковини трагедії. "Три чверті століття тому десятки тисяч наших єврейських співвітчизників знайшли мученицьку смерть в тому величезному яру на краю Києва. Понад півтора мільйони українських євреїв було знищено німецькими нацистами за роки Голокосту. Ми завжди пам’ятатимемо чисельні приклади солідарності українців зі своїми єврейськими сусідами та земляками. Понад двом з половиною тисячам українців музеєм Яд ва-Шем присвоєно високе звання Праведників народів світу. Вони є справжнім прикладом самопожертви, людяності і героїзму. Вони рятували євреїв. Бо не могли вчинити інакше, хоча чудово розуміли, що наражаються на загрозу своє власне життя і життя своїх рідних", – відзначив Порошенко.

 

Президент нагадав, що в роки Радянського союзу українські та єврейські дисиденти "спільно боролися за свободу і звільнення від радянського тоталітаризму". "Московська пропаганда не дарма звинувачувала сіоністів і так званих українських буржуазних націоналістів у таємній співпраці на підрив СРСР", – додав він. Порошенко також висловив подяку євроейським організаціям із України, котрі підтримували Революцію гідності.

 

24.12.2015