Екологи кажуть, що каскад ГЕС вб’є Дністер і просять чиновників схаменутись.

 

Члени науково-технічної ради Національного природного парку «Дністровський каньйон» звернулись до Міністерства екології з листом, в якому пояснили шкоду будівництва заплановано каскаду з шести ГЕС у верхів’ї Дністра, повідомляє "Курс".

 

Екологи здивовані намірами влади та обурені ними. Вони застерігають, що Дністровський каньйон як одне з семи природних чудес та туристична перлина України перестане існувати.

 

«Дністер перетвориться з ріки гірського характеру на каскад ставків із слабопроточною водою. Вже через 10 років водосховища будуть повністю занесені твердим стоком ріки, через що втратять свою цінність як об’єкти енергетики.

 

Під сумнівом, що проектовані греблі та дамби зможуть утримати величезний об’єм води, що формується під час повеней та паводків. Будівництво гребель призведе до підняття рівня води у Дністрі до такого, яким воно було при катастрофічному паводку 2008 року. Мешканцям сіл на берегах ріки доведеться відселятися.

 

Катастрофічними наслідками загрожує будівництво ГЕС фауні і флорі ріки – загинуть рідкісні червонокнижні риби, земноводні, рослини. Про розвиток туризму на Дністрі, який набуває все більшої популярності, можна буде забути», – йдеться у листі.

 

Загалом, кажуть науковці, у довготерміновій перспективі наслідки для регіону – непередбачувані.

 

Як писав Z, нещодавно в Івано-Франківську презентували напрацювання «Укргідроенерго» зі спорудження на територіях Івано-Франківської, Тернопільської та Чернівецької областей шести гідроелектростанцій, зокрема п’яти руслових низьконапірних та однієї дериваційної.

 

Після аналізу проекту екоактивісти запропонували порушити кримінальне провадження проти авторів ідеї за навмисне знищення заповідного фонду.

 

 

23.12.2015