5 зі 7 малих ГЕС у верхів’ях Дністра хочуть побудувати в Національному парку.

Еко-активіст Петро Тєстов проаналізува матеріали проекту будівництва у верхів'ях Дністра каскаду малих ГЕС для виробництва додаткової електрики, що нібито бракує в загальній енергетичній мережі України, і планує звернутись з ними до поліції, адже будівництво призведе до знищення річки. Про це Петро Тєстов написав на своїй сторінців мережі Facebook.

 

«Результати жахливіші, ніж я очікував! П’ять зі семи запланованих станцій розташовані в межах Національного природного парку Дністровський каньйон! А інші дві «зрізають» і лишають без води меандр в районі Устя, Незвиська та Раковця , заганяючи Дністер на цій ділянці в трубу і залишаючи протягом 17 км сухе русло!», – написав активіст.

 

Особливо цинічним, за його словами, виглядає в описі проекту фраза: «Створення ГЕС поліпшить соціально-економічні умови проживання населення, зокрема через створення туристично-рекреаційних зон».

 

«Хоча всім очевидно, що ці всі зони як раз будуть знищені! Бо достатньо порівняти кількість туристів там, де зараз Дністер тече вільно - і там, де він вже знищений Новодністровською ГЕС. Дуже кортить написати заяву в поліцію на керівництво Івано-Франківської, Чернівецької та Тернопільської облдержадміністрацій та ПАТ «Укргідроенерго» та кваліфікувати дії всіх цих людей як готування до злочину, передбаченого частиною другою статті 252 КК «Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду, вчинене шляхом підпалу або іншим загальнонебезпечним способом, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки», – додав Петро Тєстов.

 

Він зазначив, що активісти два тижні тому зворнулись до Мінприроди з відповідним зверненням, проте відповіді ще не отримали.

18.12.2015