Активісти вимагають зупинити незаконне масштабне будівництво у Брюховичах.

Львівські активісти виступили проти будівництва чергового житлового комплексу в Брюховичах. Вони вважають, що ще понад двісті особняків спричиняться до екологічної катастрофи. Також вони стверджують, що тутешній забудовник, ЖК «Стокгольм» не має ані дозволів на будівництво, ані домовленостей про під’єднання житла до комунікацій, однак активно взявся до робота і нищить місцевий ліс, повідомляє ЗіК.

 

За словами місцевого мешканця, ліс, який колись оточував будинки, вирізають, бо на місці колишніх оздоровчих комплексів активно зводять приватні будинки.

 

«Це лише початок, тут газ був розрахований тільки на нашу вулицю, а зараз, коли це все візьмуться під’єднувати, не буде ні газу, ні нормальної каналізації, нічого», – говорить чоловік.

 

Землю на вулиці Лікарській, де нині активно будують, надали під будівництво відпочинково-оздоровчого комплексу, однак його зводять лише на папері, насправді ж забудовник споруджує таунхаузи. Кількість запланованих новобудов вражає – їх збираються звести понад дві сотні.

 

«Селище Брюховичі не має центральної каналізації: існують старі гілки, побудовані ще за Радянського союзу, які обслуговували піонерські табори. Однак, вони застарілі. Будівництво такої великої кількості осель в одному місці може бути загрозою. Тобто, якимось катаклізмом, бо, власне, куди дівати фекалії?», – обурюється громадський активіст Юлія Лацик.

 

Сам забудовник – ЖК «Стокгольм» – переконує, що вже має домовленість із «Львівводоканалом», і дарма, що не отримав будь-яких дозволів на будівництво.

 

«Відповідно до технічних умов, погоджених ЛМКП «Львівводоканал», нам наданий дозвіл на підключення до каналізаційного колектору Д-500 в селищі Брюховичі. Погоджених обсягів водовідведення цілком достатньо, щоб організувати його для першої черги будівництва, для десяти котеджів», – заявили у забудовника.

 

Натомість у «Львівводоканалі», у відповідь на інформаційний запит, повідомили інше.

 

«У ЛМКП «Львівводоканал» не надходило звернень від ЖК «Стокгольм» щодо отримання технічних умов на приєднання десяти котеджів у смт.Брюховичі до каналізаційного колектора», – йдеться у листі від комунальників.

 

Якщо місцеві депутати проголосують за прийняття цих змін у генплан Брюховичів, то цим, фактично, підтримають незаконне будівництво.

 

«Депутати налаштовані голосувати проти цього питання, оскільки воно не є в інтересах селища», – заявив селищний голова Брюховичів Володимир Доманський.

 

Та навіть якщо депутати не підтримають цього будівництва, останнє слово не за ними. Зупинити забудовника може лише Держархбудінспекція, адже тільки там мають право видати припис про зупинення незаконного будівництва.

 

Якщо ж Архбудінспекція не виконуватиме своїх функцій, то екозахисники обіцяють фізично перешкоджати незаконному будівництву.

21.12.2015