Свята мають минути тихо - феєрверки більше не вважають атрибутом радості.

Учора, 17 грудня, Львівська міська рада заборонила використання та реалізацію феєрверків, салютів, піротехнічних виробів та інших засобів піротехніки із світловим, іскровим, димовим, звуковим, змішувальними ефектами та інших вибухонебезпечних пристроїв, пише ЗіК.

 

За це проголосували 54 депутати.

 

Крім того, у ресторанах під час святкових заходів повинні забезпечити дотримання вимог цієї ухвали та не допустити використання на своїй території салютів, феєрверків і піротехнічних засобів, а поліція має посилити контроль за виконанням ухвали.

 

Раніше у Львові вже діяла подібна заборона, проте про покарання за її порушення невідомо.

 

В Івано-Франківську офіційної заборони ще немає, але до містян звертаються депутати і психологи з проханням відмовитисьвід феєрверків. Також активісти зняли соціальний ролик на цю тему.

 

Наталія Чаплинська, психолог, депутат Івано-Франківської обласної ради, громадська діячка, співкоординатор Центру психологічної допомоги учасникам АТО в Івано-Франківську, яка підтримує ініціативу «тихого» святкування, пояснює, що у бійців АТО, які брали участь у бойових діях і були під обстрілами, у тимчасово вимушених переселенців, які попадали під бомбардування, формуються нав’язливі стани, так звані, тригери.

 

«Петарди чи салюти можуть миттєво викликати асоціацію з обстрілом, скажімо, «Градами» і спричинити реакцію як психоемоційну, так і фізичну. Реакцію, що буде спонукати тих, хто був під обстрілами рятуватись самим і рятувати тих, хто поряд, реакцію, яка може спонукати давати відсіч та відповідь ворогові, що може призвести до негативних наслідків.

 

Достатньо найменшого приводу, звуку, слова чи фрази – і все повертається. Ми – мирне населення міст та сіл – повинні звести до мінімуму такі ситуації, які можуть спричинити заново пережиття війни у наших бійців та тимчасово вимушених переселенців на мирній території», – наголошує Наталія Чаплинська.

 

У Тернополі ж, де також офіційно використовувати феєрверки дозволено, до містян звертаються рятувальники обласного управління ДСНС з проханням відмовитись від салютів.

 

«Святкувати без феєрверків варто перш за все через загальну ситуацію в Україні, коли на Сході триває антитерористична операція. Людям, які купують піротехнічні вироби варто замислитись, а чи не краще кошти, які вони планують витрати, по суті, «на вітер», задля розваг, спрямувати на користь Української армії чи пожертвувати офіційним волонтерським організаціям, які допомагають нашим солдатам. Адже, коли в нашій країні лунають залпи гармат і проливається людська кров, вибухи петард, салютів та святкових феєрверків є, як мінімум, є недоречними та суперечать нормам суспільної моралі», – вважають в ГУ ДСНС Тернопільскої області.

 

Окрім того, рятувальники попереджають, що через велику кулькість несанкціонованої продукції можна покалічитись.

18.12.2015