МЗС обурене маніпуляціями Росії з викраденим буровим устаткуванням.

Міністерство закордонних справ України висловило обурення передислокуванням Росією двох бурових установок, котрі були викрадені під час операції з анексії Криму, ближче до берегів півострова.

 

МЗС кваліфікує дії російської сторони "як міжнародно-протиправні діяння, спрямовані на систематичне порушення суверенітету, суверенних прав та юрисдикції України над внутрішніми водами, територіальним морем, виключною економічною зоною та континентальним шельфом у Чорному та Азовському морях".

 

"Розцінюємо зухвалу зміну російською стороною розташування у Чорному морі двох самопідйомних бурових установок В-312 і В-319 та нафтовидобувної платформи «Таврида», які є власністю України, як черговий епізод широкомасштабного грабежу майна і природних ресурсів, що скоюється державою-агресором протягом окупації частини суверенної території України – Автономної Республіки Крим та м. Севастополь. Це діяння, яке поповнило перелік доказів загарбницької поведінки РФ та її нехтування міжнародним правом, свідчить також про порушення Росією своїх зобов'язань як держави-окупанта, зокрема в частині забезпечення недоторканості права власності", – ідеться у заяві МЗС.

 

Міністерство закликало Росію негайно вжити "всіх практично можливих заходів для припинення міжнародно-протиправних діянь", а також надати "належні запевнення і гарантії їх неповторення у майбутньому" та негайно повернути у користування і володіння майно, котре належить Україні.

 

Напередодні Державна прикордонна служба констатувала, що дві самопідйомні бурові установки (СПБУ) "Петро Годованець" та "Україна" були переміщені із зони Одеського газового родовища ближче до півострова. ДПСУ зазначила, що провадила моніторинг "у територіальному морі та виключній (морській) економічній зоні України" за допомогою сили угруповання кораблів та катерів Морської охорони, з використанням радіолокаційних та інших засобів спостереження. Операція проводилася за згодою президента України.

 

Натомість Росія скерувала до ділянки, де перебувало дві бурові установки, базу "Таврида". Українська сторона переказала російським екіпажам повідомлення про порушення ними міжнародного законодавства.

 

Російські мас-медіа також пишуть про те, що офіційна Москва розпорядилася відрядити до місця інциденту власні судна, аби вони охороняли устаткування від українських сил.

 

16.12.2015