Спецпредставник ОБСЄ у тристоронній контактній групі Мартін Сайдік повідомив, що на переговорах у Мінську сформовано неофіційний робочий документ щодо питань амністії "учасників бойових дій на Донбасі".

 

Заяву Сайдіка цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Вже є неофіційний робочий документ з питань амністії. Він сформований за пропозицією сторін і підлягає обговоренню в подальшому", – зазначив представник ОБСЄ.

 

Втім, українська делегація спростувала заяву Сайдіка. За словами представника України у складі гуманітарної підгрупи Ірини Геращенко, "ані 15 грудня, під час зустрічі підгруп у Мінську, ані під час попередніх дискусій на політичній, ані на нашій гуманітарній жодного проекту закону не обговорювалося і, тим більше, не приймалося".

 

"Так, ми вивчаємо досвід проведення амністій в інших країнах (наприклад, в Хорватії амністія тривала 12 років), так, ми регулярно вислуховуємо шантаж бойовиків і їхні істеричні вимоги терміново прийняти амністію (розуміють, що з їхнім бекґраундом для них скоро і в РФ заборонять в'їзд), але ніяких конкретних і предметних документів не напрацьовувалося", – прокоментувала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

За її словами, закон про амністію належить ухвалювати не мінським підгрупам, а українському парламенту. "Амністія має прийматися – як і у всіх країнах, де відбувалися такі процеси – після остаточного припинення вогню, а не тоді, коли конфлікт ще триває, бо це безкарність. І має бути чітке розділення злочинів, а також визначення осіб, котрі не потраплять під жодну амністію: а це причетні до вбивств, катувань та інших злочинів проти людяності", – наголосила Геращенко.

 

Водночас вона нагадала, що першочерговим пунктом у імплементації мінських домовленостей має стати звільнення заручників. За даними української сторони, у полоні бойовиків утримується 139 осіб.

 

Переговори в Мінську відбувалися також на рівні підгруп. За словами прес-секретаря Леоніда Кучми Дарки Оліфер, основною перепоною у втіленні потенційних домовленостей є відсутність стійкого перемир'я. "У політичній підгрупі наразі не вдалося досягнути згоди із основних питань, зокрема, щодо проведення виборів у окремих районах Донецької та Луганської областей. Основною складовою можливого консенсусу є повне припинення бойових дій. Ця сама умова потрібна і для повноцінної роботи підгруп щодо економічних та гуманітарних питань. Та сама умова є обов'язковою для проведення розмінування", – переповіла Оліфер на своїй сторінці у Facebook.

 

Наразі безпекова підгрупа домовилася про розмінування 12 ділянок.

 

Та основним завданням української делегації таки залишається звільнення заручників. За словами прес-секретаря Леоніда Кучми, 22 грудня тристороння контактна група заслухає спеціальний звіт представників гуманітарної підгрупи з цього питання. Україна сподівається на результативність цієї зустрічі. Делегація наполягає на тому, щоб бойовики надали доступ до українських заручників представникам Міжнародного комітету Червоного хреста. Наразі ватажки рухів "ДНР/ЛНР" не допускають міжнародні організації на контрольовані бандами території.

 

Також Червоний хрест зголосився до пошуку зниклих безвісти.

 

16.12.2015