ЄУ дала старт формальним перемовинам зі Сербією про вступ.

У понеділок, 14 грудня, ввечері країни-члени Європейської Унії погодилися почати обговорення двох з 35-и параграфів переговорної платформи про здобуття членства в ЄУ – повідомило видання Die Presse.

 

 

Мова йде про параграф №№ 32 і 35. Перший стосується питань фінансового контролю, другий – нормалізації відносин з колишньою сербською провінцією Косово. Влада Сербії розраховує виконати вимоги ЄУ впродовж чотирьох років. Прем’єр-міністр Сербії Александр Вучіч пообіцяв провести реформи в країні у прискореному темпі. «До кінця 2019 року Сербія зможе виконати свою частину роботи» – запевнив він.

 

Вучіч назвав цей день «найреволюційнішим у вітчизняній історії». «Сербія заслужила на це», – заявив у Брюсселі європейський комісар з питань розширення і політики добросусідства Йоганнес Ган. Утім він водночас зазначив, що Європейська Унія не готова приймати до своїх лав державу, яка має прикордонний конфлікт. На думку Гана, перемовини про вступ Сербії до ЄУ можуть затягнутися надовго. «У Дунаї протече ще чимало води», - зазначив єврокомісар.

 

Нагадаємо, що Сербія отримала статус кандидата на вступ до ЄС у березні 2012 року. Початок переговорів довгий час блокував саме конфлікт з Косово, яке відокремилося від Сербії в 2008 році. Белград до сьогодні не визнає незалежності колишньої сербської провінції. Однак, за посередництва Євросоюзу останнім часом сторонам вдалося домогтися нормалізації взаємин.

15.12.2015