Науковці просять ВРУ засудити депортацію українців Закерзоння.

Під час науково-практичної конференції «70 років депортації українців Закерзоння» учасники підготували резолюцію зі зверненням до Верховної Ради України щодо засудження депортації українців і повернення депортованим соціальних гарантій, пише "Львівська газета".

 

Участь у конференції взяли науковці, студентська молодь, а також члени суспільно-культурних товариств депортованих українців.

 

Свої доповіді на заході представили в. о. директора Інституту українознавства НАН імені І.Крип’якевича України Микола Литвин, науковий співробітник інституту Ольга Кровицька, а також виступили Софія Федина, Степан Майкович, Володимир Середа та Володимир Волошинський.

 

За підсумками конференції прийнято резолюцію із зверненням до Верховної Ради України щодо засудження депортації українців Закерзоння і повернення депортованим українцям соціальних гарантій.

 

Організаторами заходу виступили Об’єднання товариств депортованих українців «Закерзоння», обласні товариства «Лемківщина», «Надсяння», «Холмщина», «Любачівщина» та Інститут українознавства НАН імені І.Крип’якевича України.

 

У 1944 між урядами УРСР і Польщі підписана «Угода про взаємний обмін населенням у прикордонних районах». Це перше виселення українців з українських земель, що на той час належали Польщі, що передувало операції «Вісла» та мало (за умовами Угоди) бути винятково добровільним, хоча проводилося найчастіше примусово та зі застосуванням військової сили. Польські адміністративні органи для збільшення масштабів переселення вдавалися до позбавлення прав українців на землю, ліквідації рідного шкільництва, ліквідації культурно-освітніх установ, ліквідації греко-католицької церкви тощо.

 

Протягом жовтня 1944-серпня 1946, за даними польських джерел, до України (тоді УРСР у складі СРСР) було переселено 482 тис. осіб.

 

 

14.12.2015