Місто отримало новий почесний статус від ЮНЕСКО.

Львів отримав почесний статус «Місто літератури ЮНЕСКО», що означатиме інтеграцію у світовий книжковий контекст, розвиток літературного туризму, популяризацію українських культурних набутків у світі, пише Zaxid.net.

 

Місто отримало цей статус лише з другої спроби – першу заявку у 2013 році відхилили через те, що у Львові бракує літературних заходів.

 

Заявку на вступ подавали Львівська міська рада та Інститут міста спільно із діячами культури та громадськістю. Щоб отримати можливість взяти участь у конкурсі, заявку міста-претендента повинні підтримати міста, які вже отримали титул «Місто літератури ЮНЕСКО». Подання Львова схвалили Дублін, Единбург, Норвіч, Мельбурн та Краків.

 

Богдана Брилинська з управління культури Львівської міської ради зазначила, що одним з перших ініціаторів участі Львова у програмі Міста літератури ЮНЕСКО став Форум видавців.

 

«Це звання до чогось зобов'язує. Ставши «Містом літератури», Львів буде включений до літературних туристичних маршрутів мережі. Мешканці багатьох країн, які цікавляться літературою, будуть поінформовані про появу нового цікавого об’єкту на карті їх зацікавлень і зможуть відкрити для себе понад 100 цікавих письменників, чиї життя і творчість пов'язані зі Львовом», - розповіла президент «Форум видавців» Олександра Коваль.

 

«Місто літератури ЮНЕСКО» – це проект в рамках мережі Creative Cities. Статус запроваджено з 2004 року. Створена в 2004 році мережа креативних міст включає 116 членів. Метою програми є сприяння соціальному, економічному і культурному розвитку міст.

 

Інші міста у мережі, що мають літературний статус, це Багдад (Ірак), Барселона (Іспанія), Любляна (Словенія), Монтевідео (Уругвай), Ноттінгем (Великобританія), Обідуш (Португалія), Тарту (Естонія), Ульяновськ (Росія).

 

Також в мережі є міста зі статусом в народному та прикладному мистецтві, дизайні, музиці, кіно та гастрономії.

14.12.2015