Польський священик веде Літургії мовою жестів для особливих львів’ян.

Отець Михайло Фенканін, який є громадянином Польщі, але працює у Львові, щонеділі у церкві Всіх Святих Свято-Покровського жіночого монастиря проводить Літургію для особливих парафіян з вадами слуху мовою жестів, йдеться на сайті "Духовна велич Львова".

 

За словами о. Михайла, у Львові такі служби проводить тільки він і отець Любомир Мостовий у Винниках.

 

За статистикою, у Львові від 1000 до 1200 людей з вадами слуху, а його служби відвідують 50 парафіян, що становить лише 1% від особливих вірян.

 

Загалом в області таких вірян є приблизно 9 тис. і два священики не можуть охопити їх усіх. Ще один священик – отець Ігор Шкодзінський – веде такі служби в Тернополі.

 

«Я є громадянином Польщі. Там поліція, швидка допомога, суди, прикордонна служба зобов’язані знати мову жестів. Вже тридцять років там напрацьоване таке особливе душпастирство, в якому там на два деканати є хоча б один священик, який точно знає мову жестів», – розповів о. Михайло.

 

За його словами, десь 50% людей з вадами слуху ходять до спільноти Свідків Єгови, бо там знають мову жестів і з ними можна поговорити.

 

«В майбутньому я би хотів створити центр, куди б люди з вадами слуху могли приходити і гуртуватися між собою, робити спільну справу або просто подумати. А також навчати мову жестів людей, які цього хочуть та потребують», – каже священик.

 

Він додав, що це питання необхідно порушувати в ЗМІ та проводити масштабну рекламну кампанію, аби залучити до церкви більше особливих вірян.

 

Богослужіння о. Михайла відбуваються щонеділі об 11.30 год. у Храмі Всіх Святих на вулиці Вічева, 2.

 

 

11.12.2015