Суддя-колядник Зварич надає безкоштовні юридичні консультації і мріє стати правозахисником.

Колишній голова Апеляційного суду Львівської області Ігор Зварич вже не за ґратами, він добуває термін ув’язнення на поселенні. Ходить на виправні роботи, однак працює не лопатою, а надає юридичні послуги населенню — безкоштовно, йдеться в сюжеті телеканалу Вікна СТБ.

 

Ігор Зварич розповів, що просив нинішню владу, аби його відправили на фронт, мовляв, він у минулому артилерист, проте до його прохання не дослухались. Тож зараз він надає безкоштовні юридичні консультації. Каже, за кілька місяців проконсультував понад півтори сотні людей, які приходять з різними питаннями – від оформлення субсидій до оформлення спадщини.

 

Екс-суддя каже, що через три роки, коли закінчиться термін відбування покарання, хоче стати правозахисником. А поки встиг написати «на засланні» книжку.

 

Журналісти запитали у відомого на всю Україну «колядника» про рецепт подолання корупції в українських судах.

 

«Треба людей замінити на комп’ютери. Машини грошей не беруть. Рано чи пізно ми до цього дійдемо», – сказав Ігор Зварич.

 

Нагадаємо, у 2008 році тодішнього голову Апеляційного суду Львівської області Ігоря Зварича затримали за хабарництво в особливо великих розмірах. Під час обшуку в його помешканні слідчі вилучили мільйон доларів та два мільйони гривень готівкою. Прізвисько «колядник» причепилось до нього після того, як він заявив, що знайдені гроші – наколядував, адже є в українців традиція «засівати» у нових кабінетах.

 

У 2011 році Ігоря Зварича засудили до 10 років ув’язнення. Чотири роки він провів у Менській колонії на Чернігівщині, а потому йому дозволили ще три роки дожити на поселенні. Він орендує хатинку в селі, до нього переїхала зі Львова дружина.

11.12.2015