Італія заблокувала вирішення питання про автоматичну пролонґацію санкцій ЄУ проти Росії.

На зустрічі амбасадорів країн-членів Європейської Унії в Брюсселі італійські дипломати попросили провести додаткову дискусію з цього питання – про це повідомило Polskie Radio.

 

 

«Ми попросили провести додаткову дискусію на цю тему», - повідомив прес-секретаря італійського представництва в ЄУ Тиціану Д'Анджело. Пропозицію Італії підтримали кілька інших держав, зокрема Австрія і Угорщина. Точну дату обговорення поки що не призначено.

 

 Згідно з повідомленнями з джерел в дипломатичних колах Брюсселю, обговорення може бути продовжено 10 грудня або перенесеться на саміт Унії, запланований на 17-18 грудня.

 

Ситуацію з продовженням антиросійських санкцій можуть вирішити також міністри закордонних справ країн-членів Унії на зустрічі 14 грудня.

 

За даними онлайн-видання EUobserver, італійські дипломати отримали відповідні інструкції з Риму лише пізно ввечері напередодні зустрічі й самі були «певним чином розгублені».

 

Термін дії антиросійських санкцій завершується 31 січня 2016 року. Зараз вирішується питання про продовження їх ще на шість місяців. Брюссельська зустріч послів ЄУ повинна була формально підтвердити це рішення, і тоді б глави МЗС держав-членів Унії могли б автоматично оформити її остаточно.

 

Ще на початку тижня питання пролонґації санкцій було практично вирішеним. Навіть попри те, що прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці  нещодавно скритикував санкції ЄУ.

09.12.2015