Спецпредставник ОБСЄ у складі тристоронньої контактної групи Мартін Сайдік заявив, що політична підгрупа не досягла у вівторок у Мінську прогресу з питання проведення місцевих виборів на території окремих районів Донецької та Луганської областей.

 

Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Політична підгрупа сконцентрувалася на проекті закону про умови проведення виборів у "ЛНР" і "ДНР", проте не вдалося досягти прогресу в цьому питанні", – сказав Сайдік за підсумками перемовин.

 

Представник ОБСЄ зазначив, що у справі виборів слід забезпечити консенсус згідно з рішеннями паризького саміту "Нормандської четвірки". "Підгрупа продовжить роботу у середу", – додав він.

 

Українська сторона на засіданні тристоронньої контактної групи заявила про першочерговість питання обміну полоненими та іншими незаконно утримуваними особами до кінця року, повідомила прес-секретар представника України в групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер. "Українська сторона наполягає: напередодні Різдва та Нового року пріоритетом має стати обмін заручниками і незаконно утримуваними особами. З цією метою на засіданні тристоронньої контактної групи, яке відбудеться 22 грудня, заслухають спеціальні доповіді представників гуманітарної підгрупи", – повідомила Оліфер на своїй сторінці у Facebook.

 

Учасники зустрічі погодили пропозицію безпекової підгрупи щодо ділянок лінії зіткнення, на яких слід здійснити розмінування, "з урахуванням їхньої інфраструктурної та гуманітарної значимості". "Представники СММ ОБСЄ мають отримати доступ до всієї території Донбасу, зокрема й не підконтрольної Україні частини українсько-російського кордону. Представники окремих районів Донецької та Луганської областей мають забезпечити доступ для експертів міжнародних організацій, зокрема "Лікарів без кордонів" та Міжнародного комітету Червоного Хреста до ув'язнених, які перебувають у місцях позбавлення волі на не підконтрольній Україні частині Донбасу", – додала Оліфер.

 

Представник гуманітарної підгрупи Ірина Геращенко поділилася, що переговори в Мінську залишили "гнітюче враження". Бойовики відмовляються від подальшого обміну полоненими. "Бойовики продовжують свій паскудний шантаж: вимагають амністії і звільнення справжніх злочинців. Наведу один приклад: в цих їхніх списках, наприклад, є вбивця, засуджений ще 11 років тому. Яке він має відношення до мінських угод і як можна вимагати його звільнення? Таких прикладів – десятки. На жаль, поки що ми не можемо про все говорити, щоб не зашкодити нашим дорогим хлопцям, котрі в полоні, і таки їх витягнути. Але цей приклад добре характеризує моральний рівень другої сторони і все, що відбувається навколо заручників, якими шантажують Україну бойовики", – прокоментувала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

Парламентер заявила, що проросійські сили також відмовляються від звільнення важкопоранених українців. Вона розповіла історію Володимира Ж., котрий утримується в неволі з ампутованими кінцівками: замість повернення чоловіка рідним екстремісти зняли пропагандистське відео із замордованою до півсмерті людиною. "Жахливо, але й досі місія Червоного Хреста жодного разу не отримала допуску до тюрем, де утримують заручників на окупованих територіях і в РФ. І при цьому представники ОБСЄ говорять , що все ж сподіваються на "гуманізм" бойовиків, які, мовляв, пообіцяли, що колись-таки Червоний Хрест допустять до заручників, яких катують", – поскаржилася Геращенко.

 

За словами представника групи, у списках полонених, опрацьованих і оновлених СБУ, налічується 140 військових і цивільних осіб. "Під час всіх цих важких дискусій про звільнення конкретних, замучених і катованих, людей, я чомусь думала про прекрасні промови наших американських і європейських друзів, в яких вони наголошують, що має зробити Україна в контексті виконання мінських угод. А що має зробити світ, щоб допомогти Украіні дотиснути РФ і бандитів щодо виконання цих угод, зокрема, звільнення заручників? Ось про це я говорю на всіх своїх міжнародних зустрічах, аби розтлумачити далеким від реалій європейцям, що насправді відбувається на Донбасі", – обурилась Ірина Геращенко.

09.12.2015