Спостерігачі ОБСЄ вивчають масовий перехід вірян до УПЦ КП.

Спостерігачі організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) приїхали на Тернопільщину для вивчення релігійної ситуації. Зокрема, вони побували на Кременеччині, де сільські релігійні громади переходять з УПЦ Московського патріархату у Київський, пише ЗіК.

 

Чиновники райдержадміністрації надали спостерігачам ОБСЄ інформацію щодо процедури реєстрації статуту релігійних громад, залагодження конфліктних ситуацій, які виникають, зокрема, у селах Куликів, Колосова, Башуки та Катеринівка Кременецього району.

 

Також представники ОБСЄ цікавилися станом позовних заяв, що перебувають на розгляді у судах.

 

На Тернопільщині після Революції гідності та з початком російської агресії на Сході України громади сіл відмовляються підпорядковуватися Московському патріархату і переходять до Київського. Бажання парафіян змінити конфесію часто супроводжується конфліктами.

 

Така ситуація, зокрема, у низці сіл Кременецького району, на території якого також розташована Почаївська лавра, що нині перебуває у розпорядженні московської церкви. Депутати Тернопільської облради неодноразово приймали звернення до керівництва держави щодо повернення святині державі.

07.12.2015