Повна «Свобода» в Івано-Франківську

Робота новообраної міської ради Івано-Франківська почалась практично одночасно з львівською. Тут депутати теж зібралися 1 грудня, однак не обмежилися самими церемоніями, як це зробили під час свого першого засідання (24 листопада) колеґи зі Львова. Стисла урочистість складання присяги міським головою Русланом Марцінківим та депутатами відразу ж перейшла у вирішення робочих питань. Найперше — обрання секретаря.  І тут теж не так, як у Львові, — жодного натяку на інтриґу.

 

Руслан Марцінків присягає

 

Ще напередодні Марцінків заявив про своє бажання бачити на посаді секретаря ради «свободівку» Оксану Савчук, і ніхто в Ратуші надто не опирався, що і міський голова, і секретар будуть з однієї партії. Представниця «Самопомочі» Ірина Кулинич зауважила, що в нас так не поводяться, й покликалась на приклад Львова, однак її думка в цьому питання нічого не важила. Кандидатура пані Савчук набрала на сесії 27 голосів (загалом у Франківській міській раді 42 депутати). Свою підтримку їй засвідчили фракції ВО «Свобода» (14 депутатів), БПП «Солідарність» (9 депутатів) та «Батьківщини» (4 депутати). Проти висловилися депутати УКРОПу (6 депутатів) і «Самопомочі» (6 депутатів). Хоча хтось один із цих дванадцяти утримався, як і всі представники УНП (3 депутати), оскільки «проти» було 11 голосів, «утримуюся» — 4.

 

Секретар Івано-Франківської міської ради Оксана Савчук

 

Констатуємо, отже, дві речі.

По-перше: другою за вагою особою в міській раді Франківська буде тепер партійна соратниця міського голови, педагог за фахом, відома як співзасновник підприємств «Комунальні інвестиції» та «Гендлярка», що активно залучені до міських тендерів.  

По-друге: у міській раді Франківська сформувалася більшість, адже ці чарівні 27 голосів простежувалися протягом усього першого сесійного дня і всі рішення ухвалювано саме такою кількістю згодних депутатів.  

 

Що це були за рішення? Отут починається найцікавіше, бо обранням секретаря ради установча сесія мала б вичерпати свої питання згідно з реґламентом. Але Руслан Марцінків не збирався зупинятися і озвучив програму максимум — обрання виконкому, заступників міського голови, формування депутатських комісій — і збурив цим хвилю незгоди в залі. 

 

Першими заперечили депутати від УКРОПу. Намагався втрутитися і зупинити процес попередник Марцінківа Віктор Анушкевичус (тепер екс-бурмистер є рядовим депутатом ради від УНП). Виступила з гнівною промовою і представниця «Самопомочі» пані Калинич. Та наміри чинного міського голови не порушили ні депутати, ні громадські активісти, які теж бралися переконати керівництво ради закрити сесію.

 

Усі незгодні апелювали до того, що сесія продовжує роботу з порушенням реґламенту і що проекти рішень мають бути оприлюднені за 20 днів перед ухваленням. Руслан Марцінків відповів порадою — не грати роль прокуратури і звернутися до суду. Голосування продовжилося і мало сенс, бо дістало сподівану підтримку — вже згадувані 27 голосів.

 

Відтак кільце «Свободи» замкнулося: найближче оточення голови сформоване саме з представників цієї партії. Перший заступник — Микола Вітенко, заступник з будівництва — Олексій Кайда, колишній голова Тернопільської обласної ради. Заступником з гуманітарних питань, щоправда, став «батьківщинівець» Олександр Левицький, колишній заступник голови  Івано-Франківської обласної ради, якому в народі дали прізвисько «чоловік Божий» за зневажливе ставлення до активістів Майдану, які вимагали люстрації.

 

Анонсований прихід Любомира Слободяна з ВО «Батьківщина» на посаду  заступника з економічних питань так і не відбувся. Конкурент Руслана Марцінківа на посаду міського голови на останніх виборах, він свого часу теж потрапив у «чорний» список люстрації. Як один з арґументів, чому цю посаду й далі обійматиме Богдан Білик.

 

Депутатські комісії теж поділили «по-братськи», відкинувши незгодних з УКРОПу та «Самопомочі».

 

 

Поспіх з обранням представників виконавчої та представницької влади сам Руслан Марцінків пояснив патетично:

«Дуже важливо — швидко почати працювати. Франківці очікують виконання програми "Франківськ — місто для життя", яку обіцяла моя команда. Саме тому ми розробили проект щодо зміни структури, заступників, щоб не затягувати цей процес, а з першого дня працювати, щоб у Франківську був відкритий бюджет, щоб запровадити з 1 січня безкоштовний проїзд для дітей шкільного віку, щоб добудувати міські садочки… Ми сформували комісії, тому що дуже важливо вирішити питання щодо виплати зарплати бюджетникам у грудні місяці, тому що державна субвенція не прийшла. Тому ми маємо винайти кошти».

 

Ці добрі наміри не виправдовують порушень, до яких вдався міський голова на першій-таки сесії, вважають громадські активісти, а тому планують оскаржувати більшість ухвалених рішень.

 

«Зокрема, найпершим буде звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо порушення права громади міста Івано-Франківська на ознайомлення з проектами рішень. Це серйозне порушення, на мою думку, адже позбавлення івано-франківців права знати, кого висуватимуть у секретарі, члени виконкому, які депутатські комісії планують утворити — це іґнорування невід'ємного права громадян на доступ до публічної інформації. І мешканці міста мають робити висновки вже», — застеріг  керівник ГО «Центр «Антикорупційна платформа» Максим Кицюк.

 

Швидкі дії та рішення новообраного міського голови, здається, заразили швидкістю і мешканців міста, бо вже 2 грудня вони  прийшли до бурмистра щодо незаконного, на їхню думку, будівництва, яке провадить фірма колишнього головного архітектора міста Ігоря  Гаркота, теж «свободівця», що фіґурує у гучній кримінальній справі.  До цієї теми, вочевидь, залучать новоспечену вчора будівельну депутатську комісію, яка, за іронією, здебільшого складається із підприємців-забудівників.

 

Тож старт новій каденції Івано-Франківської міської ради зроблено. Він ознаменований повною «Свободою» — партійною, управлінською і законодавчою, якщо згодом цьому не дадуть зовсім не патетичну правову оцінку. 

 

Фото – «Курс», «Галка», «Фіртка».

 

02.12.2015