Британські ВМС шукають російську субмарину біля берегів Шотландії.

Міністерство оборони об’єднаного Королівства вдалося до допомоги союзників для проведення спільної морської пошукової операції – повідомило радіо BBC.

 

 

Нині в операції беруть участь протичовнові літаки військово-морських сил Канади та Франції, а також британський підводний човен і фрегат HMS Sutherland.

 

«Ми підтверджуємо, що союзні морські патрульні літаки, тимчасово стаціонуються на базі Королівських військово-повітряних сил Лоссімут, ведуть спільну діяльність з Королівським військово-морським флотом. Ми не обговорюємо деталі морських операцій», - заявили в британському Міністерстві оборони.

 

Ймовірний підводний човен був помічений щонайменше 10 днів тому на північ від Шотландії. Газета Daily Telegraph висловлювала припущення, що російське судно, можливо, намагається стежити за британськими субмаринами, оснащеними ядерними ракетами Trident.

 

Британська влада вже втретє за рік звертається до союзників за допомогою в аналогічних ситуаціях. «Активність російських підводних човнів у міжнародних водах за останній рік зросла на 50%, досягнувши небаченого за останні десять років рівня», – заявив у жовтні адмірал ВМС США Марк Ферґюсон, командувач американським флотом у Європі та Африці.

 

У травні цього року НАТО провело у Північному морі біля берегів Норвегії найбільші у своїй історії протичовнові навчання Dynamic Mongoose, які, на думку низки спостерігачів, стали реакцією на зрослу активність російських підводних човнів.

23.11.2015