Кінець проекту БРІКС

Один з найбільших у світі інвестиційних банків, Goldman Sachs Group Inc. припинив роботу фонду БРІК, що інвестував в Росію, Бразилію, Індію та Китай. Фінансова організація пояснює, що основною причиною такого рішення стала збитковість фонду. Що це означає практично? Лише те, що проект БРІКС довів свою нежиттєздатність і тепер його вирішили закрити.

 

 

Так, за останні п'ять років прибутки фонду скоротилися на 21%. Активи ж впали з $842 млн в 2010 році до абсолютного мінімуму в жовтні 2015 року – $98 мільйонів.  

 

Нагадаємо, що група БРІК сформувалася 2001 року. І скільки ж то було крику, скільки нахвалянь з того часу, як Бразилія, Росія, Індія й Китай створили «глобальний мегапроект», а згодом (2011 року) залучили до нього Південно-Африканську Республіку (таким чином і виник акронім БРІКС – BRICS). Мовляв, у світі з’являються нові лідери, Європа й Америка йдуть в куточок курити, дорогу молодим!

 

Проект БРІК (а згодом БРІКС) виник напередодні глибокої економічної кризи, яка почалася на зламі 2007-2008 років спершу в Сполучених Штатах, потім у Європі тощо. У ініціаторів проекту було переконання, що названа п’ятірка розвиткових країн має всі шанси вистояти в кризові часи за мінімальних втрат. А згодом вони мали б стрімко розвиватися, усуваючи зі свого шляху колишніх лідерів світової економіки.

 

І деякий час цей прогноз стверджувався.  Тому Goldman Sachs, намагаючись не впустити моменту, й створив інвестиційний фонд. Експерти корпорації  на чолі з головним економістом Джимом О'Нілом підрахували, що на той час країни БРІК (долучення ПАР до цієї четвірки було радше політичним кроком, ніж економічним) володіли господарками з найвищими темпами зростання. Тому було вирішено випустити облігації під їхні доходи, аби вже через десять років зняти непогані дивіденди.

 

Теза Джима О'Ніла полягала в тому, що ці чотири великі країни стають локомотивами всієї світової економіки, а тому вкладення капіталу в акції підприємств на цих ринках, що розвиваються, обіцяє особливо високий прибуток. У результаті не тільки Goldman Sachs, а й численні інші банки та інвесткомпанії заснували пайові інвестиційні фонди (ПІФи), які спеціалізувалися на вкладеннях в держави БРІК, і в них потекли гроші численних клієнтів.

 

  Лідери БРІКС під час саміту G20 в Санкт-Петербурзі 2013 року

 

Здавалося б, рішення було правильним, система працює й приносить чималі прибутки. Ідея знаходить чимраз більше прихильників у середовищі поважних інвесторів.

 

На початках країни БРІК добре заробляли на експорті своїх корисних копалин, вважалися не надмірно закредитованими, молодими і динамічними. Хоча насправді головним чинником розвитку було стрімке зростання цін на енергоносії. Але згодом настала розплата за те, що за часів буму ці країни не провели необхідні економічні реформи і не зуміли диверсифікувати своїх економки. Розплачуватися довелося і їм, і інвесторам.

 

Проблеми країн БРІК досить детально виклали в звіті зі свого останнього дослідження експерти Інституту міжнародних фінансів (IIF). Дослідження називається досить символічно  The Perfect Storm, тобто «Ідеальна буря», що метафорично означає виникнення всіх необхідних передумов для потужного зразково-показового урагану в світовій економіці.

 

Так, за останні три місяці, говориться у звіті, падіння курсів цінних паперів на всіх ринках розвиткових країн сягнуло 15 відсотків. Сукупний індекс валют тих же країн знизився за той же період на 6 відсотків. Капітал перетікав на ринки розвинених держав, і насамперед, американський, що частково пояснюється і планами Федеральної резервної системи США підвищити цього року облікові ставки. Американський долар за останні 3 роки подорожчав щодо валют країн, які розвиваються, на 20 відсотків, досягнувши найвищого значення за останнє десятиліття.

 

Експерти зазначили, що до глобальних тенденцій почали додаватися проблеми всередині самих країн-учасників БРІКС. Бразилія потерпає від слабкої економічної кон'юнктури, а також затяжної політичної і соціальної криз. Китай намагається зупинити обвал свого фондового ринку і з кварталу в квартал констатує уповільнення темпів зростання ВВП. Найбільш уразлививою для кризових явищ дослідники з IIF вважають Росію. І як головний «ускладнюючий чинник» називають… Щоб ви думали? Правильно:  «вплив політики на процеси ухвалення економічних рішень».

 

На тлі описаних подій Goldman Sachs не залишалося нічого іншого, як зважитися на цей крок: згорнути роботу фонду БРІК.  Що практично означає закриття самого проекту БРІК-БРІКС, причому закривають його самі ж творці. Тобто формально проект може існувати й надалі, але виключно як назва, логотип, як фікція.

14.11.2015