Система «112» прийматиме виклики через соцмережі.

Шведська компанія Ericsson хоче вдосконалити службу екстреного реагування «112», яка вже працює на Львівщині. За задумом шведів, поліцію, пожежників та інші служби можна буде викликати за допомогою теґів у Twitter та Facebook. А також за допомогою вмонтованої в автомобілі системи ECall, розповів на своїй сторінці у мережі Facebook позаштатний радник міського голови Львова з питань інновацій Ілля Кенінгштейн.

 

З його слів, кошти на втілення інноваційного проекту виділить Шведське аґентство міжнародного розвитку (SIDA), робота над втіленням інновацій мала би початись вже наступного року. Львівська область буде пілотною для втілення цього проекту. Крім Львова, участь у проекті візьмуть ще вісім міст та райони.

 

Зателефонувати на «112» можна буде і зі стаціонарного, і з мобільного телефонів, наголосив Ілля Кенінгштейн, додзвонитися можна буде навіть без сім-карти та навіть туристам з роумінґом.

 

Система автоматично визначить координати місця, з якого телефонують. Також автоматичний виклик на «112» здійснюватиметься за допомогою сенсорів тривоги, якими обладнані нові автівки, що продаються в Європі. За задумом проекту, ця система буде інтеґрована з мережами мобільних операторів і зможе висилати смс всім, хто перебуває в зоні події.

 

«Якщо ви потрапили в ДТП, в 9 випадках з 10 ви перебуваєте в стані шоку і не в змозі нікуди подзвонити. Ваш автомобіль (за наявності датчика ECall) зробить це за вас, і система автоматично визначить ваше місце розташування. Система також інтеґрується з міськими відеокамерами (зараз їх по Львову та області близько сотні, але в наступному році буде більше, окрім того почнеться інтеґрація з камерами, встановленими в бізнесах) і зробить zoom на подію», — пише радник міського голови.

 

Він пояснює, що ситуаційний центр буде розуміти теґи у дописах користувачів соціальних мереж Twitter і Facebook. Тобто якщо користувач у соціальній мережі опублікує допис із теґом #112, то його повідомлення потрапить на екрани центру.

 

Як повідомляв Z, шведська компанія зголосилась допомогти Львову з обладнанням для роботи системи «112». Також шведи планують відкрити у Львові дослідницький центр.

 

Львівщина стала першим реґіоном України, де почала працювати служба екстреної допомоги «112». Від березня цього року система координує роботу екстрених та комунальних служб, а також з'єднує з адміністраціями районів та міст.

11.11.2015