Допінґована Росія

Світова антидопінґова аґенція (WADA) звинувачує Москву, передовсім ФСБ і російське міністерство спорту. Існують досить обґрунтовані підозри, що російські спецслужбовці втручалися в допінґ-контроль своїх співвітчизників-спортсменів. Якщо інкримінації будуть доведені, то Росії загрожує тотальна спортивна дискваліфікація разом із забороною виставляти команду на літній Олімпіаді-2016.

 

 

Кремль за минулі кілька років докладав максимуму зусиль, аби викрутитися зі скандалу з корупційним одержанням права на проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 року. Сяк-так вдалося якщо й не залагодити скандал, то принаймні приглушити його резонанс. Поки що право Росії на Мундіаль ще не відібрали, і вона нібито готується далі. Хоча ніхто не наважиться стверджувати впевнено, чи відбудеться через три роки футбольне свято саме в РФ.

 

Утім набагато дошкульнішої і ганебнішої спортивної поразки Москва зазнала звідти, звідки й не сподівалася, бо була впевнена, що там «всьо схвачєна». Принаймні про можливі страхи та переживання ніколи ніхто не висловлювався публічно, мовчали російські ЗМІ й експерти. І тут такий удар…

 

Підсумки розслідування, яке близько року провадила комісія Світової антидопінґової аґенції, було озвучено в понеділок у Женеві. Початок розслідуванню дав один німецький журналіст. У грудні минулого року Перший канал телебачення ФРН продемонстрував репортаж-розслідування журналіста Гайо Зеппельта (Hajo Seppelt) про випадки системного вживання допінґу російськими легкоатлетами. За основу для журналістського розслідування стали дані від Міжнародної федерації легкої атлетики (IAAF) та зізнання самих спортсменів і навіть деяких тренерів.

 

Гайо Зеппельт у своєму документальному фільмі доходить висновку, що в російському спорті застосування допінґу є буденною справою і що в Росії діє ціла система використання незаконних препаратів та маніпуляції з результатами допінґ-тестів. Він також виявив факти, які вказують на корупцію в Міжнародній федерації легкої атлетики.

 

У Росії цей фільм не спричинив жодних так званих оргвисновків. Тимчасом як відразу після виходу фільму французька прокуратура порушила кримінальну справу проти колишнього президента IAAF, сенегальця Ламіна Діака, звинувативши його в отриманні хабарів від керівництва Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА) за приховування позитивних результатів допінґ-тестів спортсменів з Росії.

 

Існує підозра, що Діак отримав хабар на суму один мільйон євро. Французькі правоохоронці спершу заарештували спортивного функціонера, а згодом випустили його під серйозну заставу. Утім розслідування справи Діака активно провадять.

 

А в Москві журналістське розслідування Зеппельта назвали «західною пропаґандою» й «антиросійською провокацією». Колишній керівник ВФЛА Валентин Балахнічєв, який першим мав би відповісти за всіма звинуваченнями, рішуче їх відкинув. Його прикрив своїми грудьми й міністр спорту Віталій Мутко, заявивши, що країна ніколи не порушувала правила з допінґом.

 

Справа, може, на цьому й скінчилася б, якби WADA не взялася за неї поважно й масштабно. До речі, щойно тепер ширшій громадськості стало відомо, що ще в серпні цього року комітет з етики IAAF рекомендував порушити дисциплінарні справи проти згаданого Балахнічєва і старшого тренера збірної Росії з легкої атлетики Олексія Мельникова. І Світова антидопінґова аґенція довела, що ці рекомендації були обґрунтованими. Щобільше, з'ясувалося, що допінґові оборудки в російському спорті «кришували» працівники ФСБ.

 

Відштовхнувшись від матеріалів Зеппельта, незалежна комісія WADA під орудою канадійця Річарда Паунда перепровадила своє ретельне й компетентне розслідування. Експерти з'ясували, що, наприклад, під час Зимової Олімпіади в російському Сочі 2014 року (тієї самої Олімпіади, після якої Росія пішла війною на Україну) «аґенти ФСБ, що видавали себе за інженерів» постійно стежили за роботою лабораторій Світової антидопінґової аґенції. Працівники лабораторії WADA в Москві, своєю чергою, заявили комісії, що впевнені в тому, що їхній офіс прослуховують працівники спецслужб.

 

Найсерйозніші звинувачення в доповіді незалежної комісії WADA пролунали в понеділок на адресу голови московської лабораторії WADA Григорія Родченкова. Існують обґрунтовані підозри, що саме він наказав знищити 1 417 позитивних допінґ-тестів російських атлетів, аби перешкодити розслідуванню. А прямі вказівки на маніпуляції з пробами спортсменів давав особисто міністр спорту Віталій Мутко, вважають у комісії WADA.

 

У доповіді також стверджується, що IAAF і Російське антидопінгове аґентство «РУСАДА» іґнорували інформацію про застосування російськими легкоатлетами заборонених препаратів. Існує підозра, що якби російських спортсменів тестували сумлінно, то вони б не були допущеними до участі в літній Олімпіаді у Лондоні 2012 року.

 

Доповідь на 350 сторінок, в якій викладено правопорушення російської сторони, Річард Паунд назвав «верхівкою айсберга». WADA рекомендувала вжити низки штрафних заходів. Передовсім відсторонити Росію від участі у змаганнях під егідою IAAF. Позбавити ​​акредитації Московську антидопінґову лабораторію, а її керівника Григорія Родченкова звільнити. Дискваліфікувати довічно п'ятьох російських спортсменів, зокрема олімпійську чемпіонку в бігу на 800 метрів на Олімпійських іграх у Лондоні Марію Савінову, бронзову медалістку Лондона Катерину Поістогову, а також Анастасію Баздирєву, Христину Уварову та Тетяну Миязіну. Запропоновано дискваліфікувати і п'ятьох російських тренерів, причетних, на думку членів комісії, до використання заборонених препаратів.

 

Головна рекомендація стосується до участі збірної Росії з легкої атлетики в майбутніх Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро. «Щодо Ріо-2016, то ми сподіваємося, що Російська Федерація буде відсторонена, — заявив Паунд. — Ми сподіваємося, що вони [росіяни] підуть на це добровільно, щоб провести роботу для виправлення ситуації».

 

Якою була реакція Росії на женевську доповідь? Вгадайте, як то кажуть, з трьох разів. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що доповідь незалежної комісії WADA є «голослівною». «Справа в тому, що якщо звучать якісь звинувачення, то вони повинні підкріплюватися якимись доказами. Доки не прозвучали якісь докази, важко сприймати якісь звинувачення. Вони є голослівними», — підкреслив Пєсков.

 

Безпосередньо відповідальний російський чиновник — голова Федерального медико-біологічного аґентства Володимир Уйба — назвав висновки доповіді «політично вмотивованими». «Це абсолютно політично вмотивована заява на кшталт санкцій проти Росії. Вона не має під собою жодних підстав, оскільки ті допінґ-проби, які робляться, самі ж комісари WADA у спортсменів забирають», — заявив Уйба.

 

«Рекомендація WADA про відсторонення всіх російських легкоатлетів від змагань IAAF суперечить правилам організації», — заявив виконувач обов'язків президента ВФЛА Вадим Зеліченок. І додав: «Не думаю, що це узгоджується з дійсністю, до того ж має бути доведеним, що порушення вчинила федерація, а не поодинокі спортсмени. Нам мають дати можливість виправдатися».

 

«Незаконною» назвала рекомендацію відсторонити російських легкоатлетів від змагань під егідою IAAF олімпійська чемпіонка з ковзанярського спорту, перший заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Світлана Журова, додавши, що це може стати «чинником тиску на російських спортсменів перед Олімпіадою».

 

А сам очільник російського спортивного відомства Віталій Мутко на рекомендовані штрафні санкції від WADA зреагував так: «Комісія WADA не має права когось відстороняти». Він пообіцяв незабаром виступити із заявою-відповіддю від імені міністерства.

 

Водночас Міжнародний олімпійський комітет визнав, що доповідь WADA «є сумною новиною для світового спорту і вона глибоко шокує». «МОК сподівається, що нове керівництво IAAF на чолі з президентом Себастьяном Коу зробить всі необхідні висновки», — йдеться в прес-релізі організації. МОК зазначає, що та частина доповіді антидопінґової комісії, яка стосуються ситуації з допінґом на Олімпійських іграх, буде ретельно вивчена і організація зреагує «з погляду нульової толеранції» до випадків застосування заборонених препаратів.

10.11.2015