Чекаючи на останнє горнятко

Виварку українського абсурду активно і реґулярно наповнюють, і уявляти не хочеться, що станеться, коли маса з поганим запахом досягне критичної межі.

 

 

Голосування тижня

 

Говорити про ефективність роботи Верховної Ради стало моветоном давно, тепер не комільфо буде згадувати про те, що парламент в принципі працює. Законодавчий орган зробив те, за що Віктора Януковича позбавили Межигір'я, золотого батона та решти ліґумінок, — провалив євроінтеґраційний процес.

 

Законопроекти, необхідні для отримання Україною безвізового режиму, народні депутати зіґнорували. Основним каменем спотикання стали поправки в Трудовий кодекс і створення Бюро з управління конфіскованими активами. Якщо з Бюро зрозуміло, що законопроект робили «на підвіконні», то проблемою нового ТК стали гомосексуалісти і їх дискримінація під час приймання на роботу. Саме так в голові обивателя мало б відкластися — нардепи борються з содомією. Насправді залишиться те, що люди під куполом переважно заслуговують, щоб їх називали так, як називають ґеїв невиховані гопники.

 

Щоправда, президент Порошенко і прем'єр Яценюк пообіцяли, що на поточному тижні парламентарі оперативно переглянуть своє ставлення до Трудового кодексу, конфіскованих активів і решти слизьких моментів. І це буде ще один приклад співпраці законодавчої і виконавчої гілок влади.

 

 

Пляшка тижня

 

Щоб електорат не дуже переймався тим, що молдавани їздять в Європу без віз, а українці до такого ще не дозріли, доцільно організувати якусь резонансну бійку. Набагато швидше забувається профнепридатність парламентарів, коли після провального голосування показати по телебаченню «картинку», де народний депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук буцім б'є в голову скляною пляшкою (в усіх репортажах наголошується, що тара була саме скляною) народного депутата від «Батьківщини» Олександру Кужель.

 

На другий день засоби масової інформації про євроінтеґрацію згадують похапцем, зате контакту пляшки з чолом віддається максимум уваги. Жінки в парламенті відразу забули про ґендерну рівність і вимагають, щоб Тетерук за негідну поведінку склав свої депутатські повноваження. Лейтмотив — такого ще не було, щоб народну депутатку рукоприкладали.

 

Нічого нового нема під Місяцем. Три роки тому безпосередньо в сесійній залі тодішній нардеп і сучасний арештант Петро Мельник шарпав Ірину Геращенко, яка сьогодні репрезентує Блок Петра Порошенка «Солідарність». Галасу було також багато, але Верховна Рада вміє постійно підвищувати точку власного кипіння, тому і це майже забулося.

 

 

Замах тижня

 

Складається враження, що розклад резонансних невдалих атентатів розписаний і затверджений принаймні до кінця року. В когось безрезультатно кидають ґранату, а в Генерального прокурора Віктора Шокіна стріляли, коли він перебував у своєму рідному кабінеті за панцерованими вікнами. Модератором події став заступник шефа ГПУ, головний військовий прокурор Анатолій Матіос, який показав дзюрки в шибі і з трагізмом в голосі непереконливо розповів про снайпера з тепловізором, який десь заховався на території підконтрольного братам Клюєвим «Укрпідшипника» і звідти планував вкоротити віку сивочолому українському комісару Катані.

 

Знову звучали слова про безпрецедентність того, що відбулося, і знову забули, що свого часу обстрілювали не вулицю Різницьку, де розміщена ГПУ, а саму Банкову, де, крім будинку з химерами і Адміністрації Президента, присутні приміщення комітетів Верховної Ради. За часів президентських повноважень Віктора Ющенка куля з мисливської ґвинтівки залетіла в кабінет Раїси Богатирьової. Про замах на вбивство довелося припинити говорити, коли виявилося, що фузеєю бавився колишній цивільний чоловік доньки Віктора Андрійовича.

 

 

Арешт тижня

 

Крім замахів, існує також розклад запроторень більш-менш відомих людей до буцегарні. Цього разу Феміда раптово виявила цікавість до лейб-юриста Віктора Януковича Олени Лукаш.

 

З жінкою, яка до останнього боролася за інтереси свого патрона в 2004–2005 роках, якось дивно вчинила СБУ. Речниця спецслужби каже, що затримували Олену Леонідівну після ретельно спланованої і філіґранно проведеної спецоперації. Сама ж Лукаш заявила: «Ніяких претензій немає, мої права не порушуються, і я добровільно вирушаю для дачі свідчень».

 

Ефектним нюансом історії, яка матиме продовження, була застава для звільнення колишньої пані міністра. Нардеп-олігарх Вадим Новінський вніс трохи більше п'яти мільйонів гривень для того, щоб його соратниця не дивилася на небо крізь ґрати. Новінському згадали, що аналогічну заставу він вже вносив за Михайла Чечетова, і всі пам'ятають чим це закінчилося. Щоправда, Лукаш не відпустили зі слідчого ізолятора, бо справа була в п'ятницю, компетентні люди, які мали б показати їй дорогу на свободу, вже святкували вік-енд, тому вихідні затримана пробула у порівняно безпечному СІЗО.

 

09.11.2015