Він передбачає витрати на військові цілі на понад 600 млрд доларів – повідомила інформаційна агенція Reuters.

 

 

Ухвалений документ містить пункт про скорочення військових витрат на суму 5 млрд доларів, якого не було в первинному варіанті законопроекту, заваленому президентом США Бараком Обамою наприкінці жовтня.

 

Водночас пункт про надання 300 мільйонів доларів на військову допомогу Україні залишився без змін. Він дозволяє Пентагону поставляти Києву, зокрема, й летальну зброю, включно з протитанковими ракетними системами.

 

Ухвалений конгресменами законопроект про військові витрати користується великою підтримкою і серед республіканців, і серед демократів, попри те, що він як і раніше містить положення, які ускладнюють закриття в’язниці в Гуантанамо для підозрюваних у тероризмі. Так, документ накладає обмеження на переведення ув'язнених з Гуантанамо на територію США.

 

Нагадаємо, що Барак Обама обіцяв закрити цей табір до того, як він залишить Білий дім у 2017 році. У Гуантанамо зараз утримуються 112 іноземців, підозрюваних у причетності до тероризму.

 

У Білому домі обговорюється можливість переведення цих ув'язнених в одну з в'язниць в Канзасі. Деякі республіканці виступають категорично проти такої міри, посилаючись на міркування безпеки, однак 28 відставних високопоставлених американських офіцерів написали Обамі листа, в якому відкинули ці побоювання. "У наших в'язницях містяться сотні засуджених терористів, і ніхто з них ще не втік", - вказали вони.

 

Білий дім через проблеми із закриттям Гуантанамо поки не висував загроз знову накласти вето на закон про військові витрати, проте не виключив того, що Обама підпише указ про закриття Гуантанамо. Очікується, що наступного тижня оновлений варіант оборонного бюджету США буде прийнятий Сенатом.

06.11.2015