Суд оштрафував львівську владу за намір будувати готель на рештках стародавньої синагоги.

29 жовтня Київський апеляційний суд зобов'язав Львівський міськвиконком, міську раду та управління комунального майна виплатити Українським інвестиційним системам компенсацію 71 млн грн за незаконно надане УІС право будівництва готелю на вул. Федорова 23, 28, розповів директор Центру «Єврейське відродження» Мейлах Шейхет, пишуть "Варіанти".

 

Ініціатива будівництва готелю у старій частині міста з’явилась у 2012 році, проте роботи заморозили через знахідки археологів - рештки синагоги «Турей Загав».

 

У 2014 році Львівський Апеляційний Господарський суд визнав недійсними дві ухвали Львівської міськради щодо виставлення на продаж земельної ділянки на вулиці Федорова, 28. Відтак, міська рада звернулася у Вищий господарський суд України, що дозволив будівництво готелю.

 

Тепер рішення виніс Київський апеляційний суд.

 

За словами Мейлаха Шейхета, рештки синагоги «Турей Загав» - микви, численні археологічні ціності юдейської дільниці – опинились під загрозою знищення. Окрім того, через будівництво мешканці сусідніх будинків залишились без сонячного світла.

 

Синагога «Турей Загав» (Таз) вважається найстарішою синагогою в Україні. Її збудовано в єврейському кварталі Львова у 1582 році як приватне місце молитви для сім'ї Ісака Нахмановича. Вона була головною міською синагогою до 1801 року. Спочатку відома як синагога Нахмановичів, пізніше названа «Турей Загав» на честь видатного рабина Давида Галеві, головного рабина Львова в період 1654-1667. Синагога була зруйнована нацистами у 1941-42 роках.

 

 

02.11.2015