Тернопілля: «Свобода» «Солідарності»

Гасла – як у Верховну Раду, а кандидати – як на голову колгоспу: на Тернопіллі ТВК закінчують приймати бюлетені, а кандидати вже приміряють крісла і посади.

 

Чинний міський голова Тернополя Сергій Надал святкує перемогу

 

За даними сайту ЦВК, явка виборців в області стала найбільшою в Україні — 56,5%. Щоправда, в районах були й свої антирекорди. Зі слів заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Віктора Шумади, найнижчий показник фреквенції зафіксовано у Чорткові — 37,5% та Кременеччині — 42,6%.

 

Наразі територіальні виборчі комісії в області приймають усю виборчу документацію від ДВК. Тимчасом штаби кандидатів, що провадили паралельний підрахунок голосів, уже знають, хто вийшов у лідери. Дані підтверджують і результати екзит-полів.

 

У Тернополі міським головою, якщо вірити екзит-полу, залишиться свободівець Сергій Надал. Наразі відсоток голосів «за» коливається в межах 60%. Це означає, що другого туру виборів в обласному центрі не буде.

 

На дільницях Тернополя працювало відеоспостереження в режимі online

 

Як відомо, напередодні в Тернополі вибухнув скандал з друком бюлетенів. Місцева друкарня не встигла знищити друкарські форми та браковану продукцію. Терміни «утилізації» не було прописано в договорі. Щобільше, кінцевий термін не прописано навіть у законодавстві. За інформацією правоохоронців, процес знищення якраз тривав у той день, коли в приміщення друкарні увірвалися представники кількох політичних сил. Вони, власне, й завадили процесові. Та ще й здійняли галас на всю країну, а один з кандидатів у міські голови навіть заговорив про можливе скасування виборів у Тернополі.

 

Нині в слідчому управлінні триває робота з перевірки кожного вилученого бюлетеня за участю експерта НДЕКЦ та фахівця друкарні. Представник друкарні має дати пояснення, чому кожен з майже 2 тисяч виборчих документів вважається бракованим. Також триває досудове розслідування.

 

Щодо результатів виборів партій до Тернопільської міської ради, то, за попередніми даними, туди мають шанси потрапити п'ять політсил:

 

«Свобода» — 34,4%;

«Самопоміч» — 14,1%;

«БПП «Солідарність» — 12,7%;

«Громадянська позиція» — 8,6%;

«Народний контроль» — 6,7%.

 

В інших містах деякі «мери» залишилися в кріслах. Так, Бережанами й далі керуватиме Володимир Музичка, який балотувався за квотою «Батьківщини». У Чорткові перемагає сільський голова с. Біла від партії «Сила людей» Володимир Шматько. У Борщеві — директор одного з ПАПів, теж висуванець «Батьківщини» Роман Сельський.

 

Голосує голова ТОДА Степан Барна

 

Наразі триває підрахунок голосів, відданих за партії в районні ради. Попередні дані обіцяють озвучити до вівторка. Тим часом за результатами екзит-полу, в Тернопільську обласну раду визначилися такі фаворити:

 

«БПП «Солідарність» — 24%;

«Свобода» — 18%;

«Батьківщина» — 13%;

«Самопоміч» — 10%;

Радикальна партія Олега Ляшка — 7%;

«Народний контроль» — 6%;

«Громадянська позиція» — 5%.

 

Не минулося на цих виборах без казусів. За даними ОПОРИ, в області зафіксували кілька десятків порушень. Серед наймасовіших — незаконна аґітація в день виборів і порушення в роботі виборчих комісій.

 

Міліціянти зафіксували розмаїтіші трафунки: пошкодження бюлетенів, хуліганства на дільницях, підкуп виборців, пошкодження майна та порушення таємниці голосування.

 

Чотири випадки правоохоронці внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Зокрема, кримінальне провадження відкрили на одного з кандидатів на голову Мильнівської сільської ради Зборівського району. Чоловік отримав виборчі документи, зайшов у кабінку для голосування і подер їх. Подерті бюлетені повернув членам виборчої дільниці. На Кременеччині кандидат на посаду сільського голови нецензурно висловлювався й заважав роботі членів відповідної комісії. Його притягнули до відповідальності за хуліганські дії.

 

В Ланівцях у день голосування вийшла друком районна газета, на шпальтах якої була передвиборча аґітація декількох політичних сил. Відповідатимуть та порушення закону видавець і розповсюджувач.

 

Багато бюлетенів виборці зіпсували написами. Серед найпоширеніших — самовільне домальовування графи «проти всіх» і коментарі до кандидатур.

 

Наразі є інформація про те, що жоден виборець не проголосував на спецдільниці залізничної лікарні в Тернополі.

 

Попереду, як завжди, найцікавіше — остаточний підрахунок і розподіл мандатів.

 

26.10.2015