ЄУ ухвалила план вирішення проблеми з потоками біженців через Балкани.

Уздовж так званого «балканського маршруту» мають бути підготовлені 100 тисяч місць для розміщення біженців – це один з з 17 пунктів плану, ухвалено на міні-саміті Європейської Унії, який завершився в ніч на понеділок, 26 жовтня, в Брюсселі – повідомило радіо Deutsche Welle.

 

 

 

«З людьми на балканському маршруті необхідно поводитися по-людськи. Це неприпустимо, щоб мігранти в 2015 році були змушені за дуже низьких температур ночувати в чистому полі», - заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкера.

 

Половина зі запланованих місць буде створена в Греції. При цьому 30 тисяч місць грецький уряд готовий надати до кінця 2015 року. Решту створять пізніше за допомогою Агентства ООН у справах біженців (UNHCR).

 

Окрім того, за словами Юнкера, учасники саміту взяли на себе зобов'язання покінчити з «політикою відфутболювання» біженців. «Мігранти повинні бути зареєстровані. Немає реєстрації, немає прав», - чітко зазначив він, коментуючи міграційну політику Єврокомісії.

 

Словенія, в бік якої сьогодні спрямований основний потік біженців, протягом тижня отримає додатково 400 прикордонників. Європейське прикордонна аґенція Frontex візьме на себе зміцнення кордонів між Грецією, Македонією, Албанією і Сербією.

 

Учасники саміту вчергове обговорили роль Туреччини, яка є початковою точкою для багатьох мігрантів на їх шляху в Європу. А також про необхідність домовлятися з такими країнами, як Бангладеш, Пакистан і Афганістан про репатріацію біженців, які не мають права на отримання притулку.

 

Бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель, даючи прес-конференцію по завершенні саміту, висловила думку, що план, узгоджений на зустрічі, не може вирішити всіх проблеми. «Але це внесок у раціональне вирішення кризи. Необхідні наступні кроки», - наголосила вона.

26.10.2015