Вибори-2015: Івано-Франківщина

В Івано-Франківській області, де є 84 виборчі округи (42 у самому Франківську), вчорашнє голосування на виборах до місцевих рад минуло більш-менш спокійно. Щоправда, небачена кількість бюлетенів виявилися попсутими — в Івано-Франківську повідомили, що 5% бюлетенів розписані різними протестними написами, а це означає, що в місцеву раду цілком могла би пройти партія людей, які серйозно налаштовані проти всіх тутешніх політиків, а може, й загалом проти самого процесу виборів.

 

 

Фреквенція

 

ЦВК повідомляє, що в Івано-Франківській області зі 106 1467 виборців проголосували 56 101, що становить  52,85%. Натомість за даними ОПОРИ явка тут становила 47,63 %.

 

На одній з виборчих дільниць Івано-Франківська не дорахувалися 350 бюлетенів.

 

На дільниці №260953, Округ №72, до Івано-Франківської облради отримано 241 бюлетень і з них 238 — не використано, тобто проголосували лише 3 людини.

 

Одну з найбільших явок зафіксовано на ДВК 260735 у селі Березівка Тисменицького району — 70% виборців.

 

Попередні результати

 

За результатами екзит-полу на посаду міського голови Івано-Франківська від Аґенції новин «Фіртка» , висліди на кінець дня виборів такі:

 

Віктор Анушкевичус — 17,50%;

Михайло Вінтоняк — 0,40%;

Ігор Двояк — 0,48%;

Андрій Корнієнко — 1,44%;

Ірина Кулинич — 6,34%;

Руслан Марцінків — 21,42%;

Ігор Насалик — 28,17%;

Ярослав Свелеба — 0,16%;

Любомир Слободян — 2,41%;

Володимир Чорноус — 2,73%;

Олександр Шевченко — 18,95%.

 

Згідно з результатами опитування на посаду міського голови, яке здійснив Центр соціальних та маркетинґових досліджень SOCIS, четвірка лідерів має такі здобутки:

 

Ігор Насалик — 27,1%;

Руслан Марцінків — 25,4 %;

Олександр Шевченко — 16,3 %;

Віктор Анушкевичус — 15,1 %. 

 

Отже, в другому турі змагатимуться екс-бурмистер Калуша, чинний нардеп, представник БПП «Солідарність» Ігор Насалик та голова міського осередку ВО «Свобода» Руслан Марцінків.

 

Згідно з результатами екзит-полу АН «Фіртка», п'ятивідсотковий бар'єр до Івано-Франківської міської ради подолали п'ять партій: ВО «Свобода», «Об'єднання "Самопоміч"», ВО «Батьківщина», УКРОП та БПП «Солідарність».

Загалом, за результами екзит-полу на виборах депутатів Івано-Франківської міської ради, голоси виборців розподілились так:

 

ПП «Українська Галицька Партія» — 1,38%;

ПП «Опозиційний блок» — 1,54%;

ПП «Партія простих людей Капліна» — 0,57%;

ПП «Наш край» — 0,89%;

ПП «Патріот» — 0,41%;

ПП «Всеукраїнське об'єднання Свобода» — 29,35%;

ПП «Об'єднання "Самопоміч"» — 15,20%;

ПП «ВОЛЯ» — 2,28%;

ВО «Батьківщина» — 7,80%;

ПП «Українське об'єднання патріотів – УКРОП» — 9,84%;

ПП «Народний Рух України» — 0,98%;

ПП «Українська народна партія» — 4,55%;

ПП «Блок Петра Порошенка "Солідарність"» — 16,75%;

ПП «Громадянський рух "Народний контроль"» — 3,17%;

Радикальна партія Олега Ляшка — 1,71%;

ПП «Громадянська позиція» — 3,58%.
 

 

Результати виборів до Івано-Франківської міської ради згідно з екзитполом SOCIS 

 

Перші люди «на селі»

 

Згідно з результатами паралельного підрахуноку штабу «Сили Людей», на виборах на посаду міського голови Яремча перемагає чинний міський голова, висуванець УКРОПу Василь Онутчак.

 

У Долині на виборах міського голови з великим відривом перемагає Володимир Гаразд. За нього проголосували 43,78%.

 

Більше половини мешканців Калуша, які прийшли на виборчі дільниці, проголосували на виборах міського голови за першого заступника міського голови, самовисуванця Ігоря Матвійчука. Він набрав 54,19%.

 

Станом на 11.00 26 жовтня у Коломиї опрацьовано майже 50 % бюлетенів. Серед кандидатів на крісло голови міста лідерують Ігор Слюзар, Сергій Коцюр, Любомир Глушков.

 

Трафунки розмаїті

 

Зранку 25 жовтня на Прикарпатті Комітет виборців України зафіксував порушення у двох районах. У Рогатинському районі щонайменше дві дільниці не отримали бюлетенів зранку. В Богородчанському районі не всі скриньки були опломбовані. Про це розповів член правління Івано-Франківської обласної організації Комітету виборців України Сергій Гайдей.

 

«У Рогатинському районі як мінімум на двох дільницях на початку ранкового засідання, о 7.15, не було ще бюлетенів по виборах до обласної ради, бо вони передруковувалися і не встигли передатися. Може, є і більше таких дільниць, але це вже будуть виясняти наші мобільні групи», — розповів Гайдей.

 

У Богородчанському районі також виникли проблеми. «Там виборча комісія некоректно повелась. Вони не встигли опломбувати скриньки до 8-ї години на ранковому засіданні так, як це передбачає закон. Коли спостерігачі почали на це вказувати, вони, грубо кажучи, сказали: замовчіть, бо ми вас видалимо з дільниці. Хоча насправді з 8-ї ранку до 8-ї вечора члени виборчих комісій не можуть видалити спостерігачів, а лише на засіданні, яке починається о 8-й годині вечора», прокоментував представник КВУ.

 

У кількох районах області (Рогатинський, Коломийський, Снятинський) спостережено ситуацію, коли бюлетені з неправильно вказаними даними кандидатів не було передруковано, а голосування все одно відбулося.

 

Голосування за кандидатів до Коломийської районної ради відбувалося бюлетенями, які не відповідають формі, затвердженій постановою ЦВК. Для виборів депутатів районної ради для голосування в багатомандатному окрузі бюлетені мають бути світло-зеленого кольору. Натомість Коломийська РВК надрукувала бюлетені на білому тлі. Крім того, у виборчих бюлетенях до Коломийської районної ради неправильно вказано назви партій. 

 

 

За спостереженням представників КВУ, в одному із сіл Рогатинського району виборці голосували без паспортів. У тому ж таки районі на одну з виборчих дільниць не допускали спостерігачів.

 

У Богородчанському районі було кілька випадків, коли в кабінки для голосування виборці заходили парами.

 

В одному із сіл Тисменицького району не вияволося жодного кандидата на посаду сільського голови.

 

У Коломиї зафіксували аґітацію на одній з виборчих дільниць — там були розклеєні фото кандидата від Народного руху України . А в обласному центрі кандидат від БПП «Солідарність» аґітував на двох дільницях.

 

 

У Березівці кандидатці на посаду сільського голови погрожували розправою, а напередодні голосування отруїли собаку.

 

Спостерігачі ОПОРИ повідомляють про те, що не всі територіальні виборчі комісії забезпечили дільничні виборчі комісії плакатами з інформацією про кандидатів. Наприклад, в Івано-Франківську, Рогатині, Яремчі, Надвірній, Богородчанах та Калуші на всіх виборчих дільницях, що їх відвідали мобільні групи ОПОРИ, взагалі не було плакатів з інформацією про кандидатів. У Коломиї бракувало плакатів з інформацією про кандидатів у депутати Івано-Франківської обласної ради. 

 

Не зафіксовано інформаційних плакатів і на виборчих дільницях Долинського району. Про подібні проблеми повідомляють також спостерігачі з інших районів, де інформація про кандидатів наявна лише частково.

 

На виборчу дільницю у селі Чернятин Городенківського району прийшло голосувати ціле весілля разом з молодими.

 

 

 

26.10.2015