У новообраному польському Сеймі партія «Право і справедливість» здобула більшість.

Про це свідчать дані екзит-полу, проведеного кампанією IPSOS на замовлення телеканалів TVP і TVN – повідомляє телеканал новин TVN24.

 

 

Загалом, згідно з опитуванням громадян на виході з дільниць, до Сейму має потрапити п’ять партій.

 

За ПіС проголосувало 39,1 відсотка виборців. Таким чином партія забезпечує собі 242 місць у нижній палаті парламенту, де для більшості достатньо 231 мандата.

 

Друге місце на виборах , відповідно до соціології IPSOS, здобула проурядова партія «Громадянська платформа», за яку проголосувало 23,4 відсотка виборці. Це може трансформуватися в 133 місця в Сеймі.

 

 

Також до Сейму потрапляють партії: «Кукіз’15» – 9% ((44 місця у парламенті), «Сучасна» («Nowoczesna») – 7,1% (22 місця) та Польська селянська партія – 5,2% (18 місць).

 

Таким чином, без місць у парламенті залишився, зокрема блок «Об’єднані ліві». Він хоч і набрав 6,6%, але прохідний бар’єр для партійних блоків – 8%.

 

Не потрапить до Сейму й партія KORWiN (Коаліція за відновлення Речі Посполитої  – Свобода та Надія (Koalicja Odnowy Rzeczypospolitej Wolność i Nadzieja). Це право-популістська політична сила під проводом Януша Корвіна-Мікке, котрий у протистоянні України й Росії виразно став на бік останньої. За неї проголосувало 4,9% виборців. А виборчий поріг для партій становить 5%.

25.10.2015