У Польщі в неділю, 25 жовтня, проходять парламентські вибори.

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, очолювана екс-прем’єр-міністром Ярославом Качинським опозиційна партія «Право і справедливість» випереджає урядову «Громадянську платформу» чинного прем'єр-міністра Еви Копач на 12 відотків – подає Polskie Radio.

 

Голосує Беата Шидло – претендентка на посаду прем'єр-міністра від ПіС

 

Поляки обирають 460 депутатів до Сейму VIII скликання і 100 депутатів Сенату IX скликання на чотирирічну каденцію. Загалом це дев’яті парламентські вибори в Польщі, що проводяться після початку демократичних перетворень 1989 року. У них беруть участь вісім виборчих комітетів по всій країні.

 

За місце в Сеймі борються 7896 кандидатів, у Сенаті — 425 людей. Середній вік кандидата на депутата Сейму в цих виборах — 42 роки, кандидата на сенатора — 53 роки.

 

Право голосувати мають приблизно 30,5 мільйонів громадян Польщі. У країні працює понад 27 тисяч дільниць, зокрема й за кордоном.

 

Отже, згідно з останніми опитуваннями громадської думки, проведених демоскопічним центром Millward Brown для телеканалів TVN i TVN24, за ПіС готові проголосувати приблизно 32 відсотки виборців, за ГП – лише 20%

 

Багато громадян Польщі висловлюють незадоволення своїм фінансовим становищем і вважають, що соціальні пільги та допомоги розподіляються неефективно. На рейтингах «Громадянської платформи» також негативно позначився торішній скандал з прослуховуванням, до якого були причетні деякі міністри. А тут ще перед самими виборами скандал зі заступницею міністра юстиції, котра була звільнена з посади за водіння в нетверезому вигляді.

 

Окрім того, партія Качинського активно використовувала у своїй пропагандистській кампанії тему кризи біженців у Європі. Зрештою, як і багато інших неурядових партій.

 

Третє місце у рейтингу симпатій виборців утримує виборчий блок партій «Об'єднані ліві» – 9% підтримки.

 

Наступну сходинку в рейтингу займає нова ліберальна партія «Сучасна Польща» з восьми відсотками підтримки. Цю партію очолює Ришард Петру, а опікується нею сам «батько польських реформ» Лєшек Бальцерович.

 

А от політичний проект відомого рок-музикант і громадського діяча Павла Кукіза, який став справжньою сенсацією першого туру президентських виборів, нині сильно здав позиції. Напередодні виборів проголосувати за «Кукіз’15» висловлювало готовність лише 6 %. Що все ж дозволяє йому пройти до Сейму.

 

Такою ж підтримкою (6%) послуговується й Коаліція за відновлення Речі Посполитої  – Свобода та Надія (Koalicja Odnowy Rzeczypospolitej Wolność i Nadzieja – KORWiN). Це право-популістська політична сила під проводом Януша Корвіна-Мікке, котрий у протистоянні України й Росії виразно став на бік останньої.

 

Ще одним претендентом на проходження до Сейму є Польська селянська партія, котра є коаліційним партнером ГП. Її соціологія коливається на межі прохідного бар’єра у п’ять відсотків.   

25.10.2015