Міський голова поговорить з польським генконсулом через плакат зі Львовом у складі Польщі.

Андрію Садовому не сподобався рекламний плакат 27-го Забігу незалежності, що відбудеться у Варшаві 11 листопада. Організатором Забігу є Столичний центр спорту "Активна Варшава" - установа підпорядкована міській владі Варшави.

 

Як повідомляє прес-служба Львівської міської ради, міський голова Львова Андрій Садовий з обуренням відреагував на плакат акції "Bieg niepodległości" ("Забіг незалежності"), що має відбутися у Варшаві на День незалежності Польщі 11 листопада. Садовий пообіцяв зустрітися з керівником генконсульства у Львові, щоб з'ясувати офіційну позицію Варшави щодо цього плакату. На ньому значні частини Литви, Західної Білорусі та Західної України зображені, як частина території Польщі.

 

 

"Запросив Генерального консула Республіки Польща у Львові для з’ясування офіційної позиції Варшави щодо цього неподобства. На жаль, серед партнерів акції, яка приєднала на своїх рекламних матеріалах Львів та Вільнюс до Польщі, і мерія Варшави, і банк PKO B. P., який працює в Україні, і глибоко шанована мною Gazeta Wyborcza, - заявив міський голова Львова. - Як би відреагували поляки, якби німці бігали свої марафони з картами ІІІ Рейху включно з Вроцлавом та Щеціном?".

 

На думку Садового, організатори забігу вчинили або немудро, або з чіткою провокативною метою. 

 

Нагадаємо, що скандал навколо постеру 27-го Забігу незалежності у Варшаві вибухнув після того, як відомий польський політолог, президент Центру стратегічного аналізу Вітольд Юраш опублікував у своєму Facebook-профілі світлину з постером, що висів у приміщенні МЗС Польщі. На постері помітний напис маркером: "МЗС бігає і запрошує". На думку Юраша, організаторам і спонсорам забігу бракує відчуття вразливості сусідів - Литви, Білорусі та Польщі. Серед спонсорів забігу зазначений PKO Bank Polski S.A, якому належить найбільший пакет акцій (більше 99,5%) ПАТ "Кредобанк".

 

В організатора забігу - Столичному центрі спорту "Активна Варшава" - заявили, що постер 27-го Забігу незалежності є авторським проектом, що показує дві окремі карти Польщі, накладені одна на одну. Першою є карта Польщею у кордонах 1918 року після відновлення Польщею своєї незалежності. Другою є сучасна карта. Під картами є підпис "1918–2015". Столичний центр спорту "Активна Варшава" є міською (комунальною) установою. Довжина траси Забігу становить 10 км.

 

19.10.2015