Праві отримали більшість у парламенті Швейцарії.

Націонал-консервативна Швейцарська народна партія (SVP) здобула переконливу перемогу на парламентських виборах, що пройшли в неділю, 18 жовтня. Як повідомляє видання Neue Zürcher Zeitung, згідно з остаточними результатами, за SVP проголосувало 29,5 відсотків виборців, що на 2,9% більше, ніж на попередних виборах. 

 

 

Таким чином SVP отримала 11 додаткових депутатських мандатів, що дозволить їй мати 65 місць у Національній раді – нижній палаті швейцарського парламенту.

 

Покращила свій результат й ідеологічно близька до націонал-консерваторів Праволіберальна партія (FDP). Вона здобула 16,3 відсотка голосів виборців (+1,2%) і 33 представники в парламенті. Таким чином Права коаліція, до якої, окрім SVP і FDP, увійдуть  також дві невеликі праві партії – «Тічинська ліга» (Lega dei Ticinesi) і «Рух громадян Женеви» (Mouvement Citoyens Genevois) – контролюватиме 101 місце в парламенті. Це дає їм абсолютна більшість у палаті, де засідає 200 депутатів.  

 

Друге місце на виборах отримала Соціал-демократична партія Швейцарії (SP). У порівнянні з попередніми виборами соціал-демократи втратили три мандати, і матимуть лише 43 місця в Національній раді.

 

Найсерйознішої поразки зазнали партії екологічної спрямованості. Партія зелених Швейцарії і Партія зелених лібералів Швейцарії втратили по п'ять мандатів кожна і матимуть 10 і 7 місць у парламенті відповідно.

 

Основним мотивом своєї передвиборчої кампанії, в якій SVP домоглася найкращого результату за всю більш ніж 40-річну історію свого існування, партія обрала посилення міграційного законодавства і дистанціювання від Європейської Унії.

 

 

19.10.2015