Між Брюсселем і Анкарою досягнуто міні-компромісу.

Таким став наслідок зустрічі глав держав та урядів країн членів Європейської Унії та Туреччини – повідомляє видання Der Spiegel.

 

 

ЄУ і Туреччина досягли принципової згоди за спільним планом дій, покликаному якщо й не вирішити кризу з біженцями в Європі, то принаймні пом’якшити її. Проте найскладніші питання порядку денного все ще залишаються не вирішеними.

 

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив під час прес-конференції за результатами саміту, що було вирішено прискорити перемовини між Брюсселем та Анкарою з питання спрощення візового режиму для громадян Туреччини. Однак, як зазначив Юнкер, вони будуть прямо залежати від того, наскільки ефективно турецька влада зможе пригальмувати міграційні потоки. При цьому жодних критеріїв названо не було.

 

Туреччина просила Унію надати їй фінансову допомогу обсягом три мільярди євро. За словами Юнкера, це питання ще буде обговорюватися. Раніше Брюссель заявляв про готовність виділити Анкарі до одного мільярда євро. «Якщо ви допоможете нам, ми допоможемо вам», - так сформулював позицію ЄС у цьому питанні президент Ради ЄС Дональд Туск.

 

Водночас учасники саміту так і не змогли дійти єдиної думки щодо постійного механізму перерозподілу біженців всередині ЄС. Кілька країн Східної Європи та Іспанія спільно виступили проти німецько-шведської ініціативи, метою якої було включити механізм перерозподілу узгодженої кількості в 160 тисяч біженців у заключну резолюцію саміту. Замість цього була обране розпливчасте формулювання про більш невідкладні напрямки діяльності, які потребують подальшого обговорення, «у тому числі пропозиції Єврокомісії».

 

 

16.10.2015