ОУН–УПА. Головне визнання

У недавні ще роки, коли Українська повстанська армія перебувала на «нелеґальному становищі» громадської думки, старенькі ветерани втішали одне одного: «Головне, щоб нас визнав народ України…» Не було ані офіційного визнання, ані державних орденів — хіба, якщо пощастило, подяка від місцевої влади у тих реґіонах, де діяла УПА і де поставала ОУН, скромні пільги, пошана від тих, хто вчив історію без совєцьких лекал.

 

 

У 2015 році Верховна Рада в пакеті декомунізаційних законів вшанувала воїнів ОУН–УПА і визнала їх борцями за волю України. Та головне — нарешті сповнюється те, про що й говорили ветерани: зміцнюється на позитивне громадська думка про «упівців».

 

Згідно з жовтневим опитуванням від соціологічної групи «Рейтинґ», 41% українців погоджуються з офіційним визнанням воїнів ОУН–УПА борцями за волю України. Це наразі не абсолютна більшість, але вже відносна — вперше в історії таких опитувань. Проти визнання повстанців виступають 38%. А ще 21% не мають конкретної думки.

 

Порівнюючи з 2010 роком, число прихильників зросло вдвічі. І навіть якщо дивитися на торішню соціологію, то позитивна опінія зміцнилася на 14%. Натомість на стільки само поменшало противників цієї ідеї — з 52% до 38%.

 

Ідею визнати ОУН та УПА учасниками боротьби за державну Незалежність України найбільше підтримують на Заході України (76%), а найменше — на Півдні (27%) і на Сході (23%). Що молодші респонденти, що вищий рівень освіти і ліпший майновий стан, то проґресивнішим є і ставлення до повстанців.

 

 

Керівник групи «Рейтинґ» Олексій Антипович каже, що однією з головних причин зростання підтримки ОУН–УПА стало зростання патріотичних настроїв на тлі аґресії Росії.

 

«Ключовий чинник — війна. Звідси — погіршення ставлення до Росії і радянського минулого, зростання патріотизму щодо власної держави, збільшення підтримки української мови як державної та українських історичних персонажів», — коментує Антипович.

 

Але чому саме за минулий рік, якщо брати до уваги попереднє опитування від червня 2014 року, прихильність до ОУН–УПА зросла найбільше? Пан Антипович пояснює: до червня минулого року йшлося таки більше про АТО, однак за рік більшість українців упевнилися, що йдеться про війну. «Тут вже точно вийшла тема війни, війни з Росією», — підкреслює Антипович. І додає: «Ще один фактор: з літа 2014 року ми постійно звужували вибірку по Донбасу. Крим ми вилучили з вибірки ще весною 2014 року. Це найбільш проросійські реґіони, і там майже всі мешканці є абсолютними противниками ОУН–УПА».

 

З думкою соціолога згоден й історик Руслан Забілий, директор музею «Тюрма на Лонцького». «Насамперед мусимо зазначити: ворог той самий і з тими самими задачами. Це консолідує не лише навколо війни на сході України, а й дедалі більше консолідує і до минулого досвіду. Суспільство починає переосмислювати те, за що боролися повстанці і які принципи вони обстоювали. Це речі актуальні: незалежна держава, свобода, воля. Це з одного боку. Бо з іншого боку  і загрози ті самі, що й тоді, коли в Україну прийшов СРСР: російська аґресивна політика несе в Україну розруху, війну смерті, руйнування», каже Забілий у коментарі «Z».

 

 

На зміну показників вплинули і певні «механічні» фактори. Вибірка змінилася не лише з огляду на окупацію найбільш проросійських реґіонів України, а й через поступове збільшення демографічної частки українців, які не пам'ятають Совєцького Союзу. «Природній фактор: відхід старшого покоління, котре виховувалося на радянських цінностях, і для котрих ОУН–УПА — це "лякалка", як і НАТО. А відповідно, і поява молодого покоління, що його щороку більшає у нашій вибірці. Це люди, котрі є носіями менш зашорених поглядів і котрі мають доступ до більшої інформації з приводу історії України», — зазначає Антипович.

 

Зі слів керівника групи «Рейтинґ», зростання позитивного ставлення до ОУН–УПА є рівномірним для всієї країни. «Про динаміку в реґіонах можна сказати, що вона зросла скрізь. Це пов'язане і з патріотизмом, і зі зміною поколінь», — коментує фахівець.

 

Через те, що Донецька та Луганська області раніше були долучені до східного реґіону, а Крим — до південного, неможливо порівняти зміну громадської думки цих соціологічних кластерів, враховуючи попередні дослідження. Утім відомо, що на заході число прихильників ОУН–УПА за кілька років зросло з 60% до близько 80%.

 

14.10.2015