Коломия багатокандидатна

Коломия — місто, в якому цього року за посаду бурмистра змагається майже рекордна (абсолютний рекорд — за Дрогобичем) у Галичині кількість кандидатів. Станом на нині їх 14, а на початок кампанії було ще на одного більше. Восьмеро з тих, хто бере участь у перегонах до 25 жовтня, є самовисуванцями, семеро делеґовані від партій. Зрештою, велика кількість охочих сісти у крісло міського голови для Коломиї традиційна — щоразу тут 15–17 претендентів. Місцеві політики вважають це явищем нормальним.

 

 

«Коломия традиційно на кожних виборах міського голови має широкий спектр вибору з кандидатів, тому виборцям гріх жалітися, що не було з кого вибирати. Явними лідерами передвиборчої гонки, на мій погляд, є діючий міський голова — Ігор Слюзар, а також нинішній голова Коломийської РДА — Любомир Глушков, який на минулих виборах програв чинному меру з різницею всього у 49 голосів. Також шанс поборотися за призові місця має екс-голова Коломийської РДА Михайло Негрич та молодий лідер міської партійної організації “Самопоміч” Сергій Коцюр», — прогнозує депутат Івано-Франківської обласної ради, коломиянин Юрій Романюк.

 

Насправді, як ми вже зазначили, коломийських кандидатів у бурмистри мало бути 15. Однак священнослужитель отець митрат Михайло Арсенич не міг втримати цей статус, бо одночасно зареєструвався кандидатом у депутати до обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка. Згідно з Законом «Про місцеві вибори», змагатись за пост очільника міста і крісло депутата паралельно можна, однак самовисування не може поєднуватись із партійним брендом. А от на християнських священиків, які прагнуть іти у владу, сповідуючи радикальні погляди, закону немає, хоч вже був прецедент, коли керівництво УГКЦ вказувало отцю Михайлу Арсеничу на неприпустимість його поведінки.

 

Любомир Глушков, який півроку очолює місцеву РДА, іде в бурмистри самовисуванцем, а відрекомендовувати його до Коломиї приїздив особисто голова Комітету економістів України Андрій Новак, теж уродженець Коломиї. На тому, що Глушков належить до партії «Солідарність», не акцентують. Ймовірно, пов'язано це з коломийським конфліктом «Солідарності» та УДАРу, які не поділили у районі виборчі округи ще в часі реєстрації кандидатів.

 

 

Кандидат у бурмистри від Громадського руху «Народний контроль» Геннадій Романюк відомий як помічник нардепа VII скликання Олеся Донія. Рік тому було вчинено підпал його приватного будинку. Пан Романюк вважає, що це за його активну участь у Майдані.

 

Кандидат у бурмистри Коломиї Михайло Негрич головував у тутешній РДА за Януковича. Під час Майдану принципово не писав заяву на звільнення — дочекався офіційного наказу аж у квітні 2014. Бувши чинним депутатом Івано-Франківської обласної ради, у лютому минулого року публічно зіпсував свій бюлетень, коли голосували за відставку тогочасного голови ОДА — «реґіонала» Василя Чуднова.

 

Претендент на крісло коломийського міського голови Сергій Коцюр має рекламний бізнес, тож численні білборди та сітілайти, заліплені його фізіономією, — виборчий «коник» цього кандидата.

 

 

Кандидат Олег Попик, коломийський прокурор, відзначився тим, що в соцмережах оприлюднив свою виборчу програму, хоча чинний закон про вибори її офіційно не вимагає. У програмі Попика відчутний прокурорський розмах. Зокрема, кандидат обіцяє вчинити серйозний трус у міській раді та комунгоспі для недобросовісних кадрів, аж до звільнення, щоправда, усім безробітним пропонує цілорічні громадські роботи, а також він не від того, щоб влаштувати відеоспостереження за виховним процесом у дитсадках. Нетипово для передвиборчих програм коломийський кандидат-прокурор називає імена конкретних осіб на конкретні посади в міському уряді, яких він приведе із собою в разі перемоги. Так, на посаду заступника з комунальних питань пропоновано командира взводу Нацґвардії — радикальна риторика програми пана Попика витримана до кінця.

 

«Маю показати приклад кожному, що маючи 3 тис. грн, можна реально взяти участь у виборах! А може й перемогти!!! Почуваю себе, як Мак Мерфі із фільму Мілоша Формана "Пролітаючи над гніздом зозулі"», — завершує свій програмний опус у Фейсбуку Олег Попик.

                      

«Від нової влади виборці очікують рішучого проґресу в розбудові міста та примноження його добробуту. Створення нових робочих місць, найкраще у промисловості, залучення у місто інвесторів, забезпечення ремонту доріг та тротуарів, нічного освітлення вулиць, збереження діючих робочих місць у бюджетній та соціальних сферах, раціональне та ефективне використання земельних ресурсів міста.                 

Загалом це всі ті самі проблеми, які які є у кожному місті України і які треба вирішувати», — резюмує Юрій Романюк.

 

14.10.2015