Брюссель вирішив скасувати деякі санкції проти Білорусі.

Відповідне рішення ухвалили в понеділок, 12 жовтня, міністри закордонних справ країн Європейської Унії – повідомив телеканал новин АBC-News.

 

 

Статс-секретар  МЗС Франції Гарлем Дезір заявив, що рішення про скасування санкції набуде чинності з січня і буде дійсне упродовж чотирьох місяців. Він додав, що санкції можна буде відновити в будь-який момент, якщо для цього будуть передумови.

 

Зняття санкцій торкнеться як самого білоруського президента Олександра Лукашенка, так і ще півтори сотні його найближчих соратників. Їм знову буде дозволено в’їзд до ЄУ, а також буде знято арешт з їхніх активів, які перебувають на території Унії. Щоправда спершу зняття передбачено лише на чотири місяці.

 

Позитивному рішенню щодо зняттю санкцій передували три тижні важких перемовин представників білоруського уряду і Європейської Комісії. Серед причин, які позитивно вплинули на хід переговорів, називалося помилування шести білоруських політв'язнів, яке відбулося в серпні цього року, а також сприяння Мінська мирним перемовинам щодо війни в Україні. Окрім того, свою роль зіграло рішення Лукашенка відмовити Кремлю в розташуванні російської авіабази на території Білорусі

 

Також зняття санкцій ставилося в залежність від поведінки Лукашенка на президентських виборах. Хоча цей пункт не всі міністр оцінили однозначно.  Загалом спостерігачі ЄУ визнали, що останні президентські вибори, які відбулися в Білорусі 11 жовтня, були прозорішими і спокійнішими, ніж попередні.

 

У той же час, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр критично оцінив рівень проведення президентських виборів у Білорусі. «Вибори, зрозуміло, не відповідають міжнародним стандартам, на які ми рівняємося», - сказав він.А спеціальний координатор місії короткострокових спостерігачів від ОБСЄ Кент Герстедт заявив, що в Білорусі «значні проблеми, особливо під час підрахунку голосів і підведення підсумків голосування, підірвали віру в чесність виборів».

12.10.2015