Вибори на Тернопіллі: «джинса», ветерани й інші персоналії

Скуплені тиражі місцевих видань та спецвипуски, кандидати-«звягільці» й кандидати-морозови», нашпиговані відомими персонами партійні списки, ґендерні провали і партії, створені спеціально для одного райцентру, — такими запам'ятаються цьогорічні місцеві вибори на Тернопіллі. За рік перед ними кандидати взялися «гострити лижі», а нині, за два тижні перед доленосною неділею 25 жовтя, «гонка» досягла пікової швидкості.

 

 

Її величність «джинса»

 

На LED-екранах у місті нині, окрім сюжетів про досягнення чинного мера, «крутять» хіба що промо-ролик про Тернопіль і кілька реклам. «Новини» однобокого спрямування «обсіли» тернополян у маршрутках і тролейбусах, куди встигли встановити монітори. Вуличне радіо теж не оминула передвиборча лихоманка. А дві місцеві газети потрапили під епідемію «спецвипусків». Відома скандальними публікаціями та «пікантними» темами «Нова тернопільська газета» стала «викривальним виданням» «злодіянь» кандидата від «Самопомочі» Тараса Пастуха, як і, зрештою, всієї партії Андрія Садового. Невдовзі передплатників шокував спецвипуск найтиражнішої в області газети «Вільне життя плюс». Щоправда, минулося без скандалів: «мирне» число вийшло з описом досягнень Сергія Надала за всю його мерську каденцію.

 

 

В інших числах цих та інших видань з номера в номер ще перед стартом виборчої кампанії з'являлися і з'являються безліч рекламних текстів (без позначки «політична реклама») про «білих та пухнастих» або ж «чорних і страшних» політиків різних парттаборів. Грішать «заказухою» і маловідомі політсили, створені нашвидкуруч перед виборами, і партії влади.

 

«Іменні списки»

 

Днями одне з тернопільських інтернет-видань оприлюднило шестихвилинний аудіозапис із цьогорічної серпневої наради голови обласної адміністрації з підлеглими. З прослуховування аудіо стає зрозуміло, що Степан Барна планував заздалегідь набрати у список «Блоку Петра Порошенка "Солідарність"» чимало відомих у краї людей, котрі за фахом «варяться» у бюджетній сфері. Що ж, використання адмінресурсу на виборах — не нове для Тернопілля. За часів головування «реґіонала» Валентина Хоптяна багато освітян і медиків скаржилися на примусовий запис у члени Партії реґіонів. Під час наради нинішній голова облдержадміністрації вчинив не дуже «по-новому»: всі управлінці ОДА і РДА мали йти єдиною командою на вибори під прапорами БПП, а також донести про це своїм підлеглим, бо «хто не з нами, той за Путіна». Як стає зрозуміло з аудіозапису, в Адміністрації Президента про цей крок голови Тернопільської ОДА не лише знали, а й теж у певний спосіб до нього зобов'язували. «Всіх тягнемо до себе… Всіх авторитетних аграріїв, котрі вас підтримують, берем до себе, всіх авторитетних людей, хто балотується і йдуть на вибори, ідуть від нас. Хто має інше бачення, той працює напряму з комісаром (військовим. — Н. Р.)… Такий результат у Тернопільській області, як наша партія, не набере жодна партія». На запитання, що робити з авторитетними людьми, які йшли від Партії реґіонів, голова ОДА відповів: «Оголошуємо компанію "Від єдності до незалежності", вони стають меценатами, вони не виходять із сімей загиблих, вони пишуть розгорнуті інтерв'ю, як вони люблять Україну, показують, скільки в них мобілізованих на підприємствах і які у них отримують заробітні плати. І хай тоді якесь г…но, перепрошую, відкриє рота, щоби звинувачувати їх у тому, що вони не патріоти. А для цього проводимо форум АТОшників… Для цього я дав команду працювати по газетах районних».

 

Що виборці дістали у висліді? «Порошенківці» стали партією, яка майже на 100% забезпечила кандидатами всі міські та районні ради в області. Трішки відстали від БПП «Батьківщина» і «Свобода». Зрештою, про статистику — трохи згодом.

 

Наразі оглянемо партійні списки. В обласну раду БПП відрядив аграріїв-героїв України, відомих письменників і митців, спортсменів, медиків та освітян. Наприклад, Антон Білик, Петро Гадз, Осип Гасюк, Олег Крижовачук очолюють найбільші аграрні підприємства в області. Серед інших відомих осіб — Любомир Білик, керівник Чортківського медучилища, Іван Ковалик, комендант «Самооборони Майдану», що на останніх парламентських виборах не прорвався у Верховну Раду, Микола Лазарович, відомий історик, боєць АТО, Андрій Пушкар, всесвітньо відомий спортсмен, Леся Романчук, українська письменниця, медик, Олександр Смик, бард, поет і заступник міського голови Тернополя. Команду поповнили керівником обласного автодору, дружиною керівника одного з торговельно-розважальних центрів Тетяною Чубак, а також керівниками департаментів та управлінь, відомими волонтерами.

 

Щоправда, кілька підлеглих Степана Барни опинилися у списках інших партій. «Батьківщина» «пригріла» керівника департаменту соцзахисту ОДА Вадима Боярського, першого заступника Барни Івана Крисака, очільника обласної філармонії Ярослава Лемішку, а також сина екс-голови облради Михайла Миколенка Олега, колишнього керівника обласної міліції Василя Облещука, якого «люстрували» з посади, та ще кількох працівників районних адміністрацій.

 

«Свобода» майже не змінила облич. У її лавах серед «новеньких» з'явилися тільки син екс-керівника апарату ОДА Марії Чашки Василь, громадський діяч, активний учасник Майдану, інвалід Олександр Башта та ще кілька персон. Вирішила змінити мандат депутатки міської ради на обласну Марія Баб'юк, яка очолює один з місцевих освітніх закладів. До речі, троє «свободівців» можуть «похизуватися» проблемами із законом: Марію Чашку, Володимира Стаюру та Марію Баб'юк судили за часів Майдану за начебто блокування Тернопільської ОДА.

 

«Народний контроль» до своїх лав запросив колишнього УНПіста Володимира Болєщука, кількох його колеґ з партії, а також керівника одного з тернопільських видавництв Василя Ванчуру, головного лікаря Тернопільської швидкої Михайла Джуса та керівника департаменту культури ОДА Григорія Шергея. До речі, більшість кандидатів від «Народного контролю» — колишні члени УНП, що вже втратила свою популярність на Тернопіллі.

 

«Громадянська позиція» теж повела до обласної ради частину членів УНП, «Нашої України», а також поставила ставку на науковців та освітян.

 

«Добрий самарянин» (який в журналістських колах називають проектом екс-«реґіонала» Ореста Муца) на відомі обличчя не розжився. А сам Муц пішов першим номером Соціально-Християнської партії до міської ради Тернополя.

 

Вирішив «згадати молодість» і «Народний рух України». Незмінно його веде на вибори Анатолій Вихрущ, запросивши до компанії творчих діячів області, поетів та митців.

 

Робота політичних опонентів парті львівського міського голови

 

«Самопоміч» об'єднала товаришів з «крила» Тараса Пастуха: екс-УНПіста, заступника голови облради Олега Боберського, а також колеґ з наукової роботи керівника міської парторганізації Андрія Грицишина: заступника ректора педуніверситету Володимира Буяка, теж працівника ТНПУ Віктора Генсерука, колишнього викладача ТНПУ, а нині керівника департаменту освіти ОДА Любомира Крупу та інших.

 

У Радикальної партії на Тернопіллі вийшов «сімейний список». Повів радикалів підкорювати облраду заступник чинного голови Сергій Тарашевський. Компанію йому склали ще три Півтораки — Роман, Олександр та Святослав, а також двоє Хаварівських — Богдан і Тарас. Що цікаво, подібна тенденція спостерігається і в інших партіях, от тільки яскравіше — у списках кандидатів до районних рад. Сини, дочки, куми, брати — на кого тільки не натрапиш на цих виборах...

 

Трохи загальної статистики:

 

- за даними сайту ЦВК, на 64 мандати Тернопільської обласної ради претендують 600 кандидатів, на 42 міської ради Тернополя — 641. На крісло міського голови найбільше кандидатів у Бережанах та Борщеві — по 13 осіб, найменше у Підгайцях і Хоросткові — по 2.
Серед виборів кандидатів у депутати міських рад найбільше партій подали своїх представників у міську раду Тернополя: 19 політичних сил, найменше у Підгайцях — 2;

 

- є партії, які беруть участь у виборах тільки в одну міську раду. Так, «Демократичний альянс» подав представників лише у Заліщицьку міську раду, «Спільна дія» — у Бучацьку, Українська республіканська партія — у Чортківську, Соціально-християнська партія, «Солідарність правих сил», «Республіка», «Нові обличчя», «Воля» — у Тернопільську;


- подібна ситуація і в районних радах. По одній вибрали для себе «Добрий самарянин» (Збаразька районна рада),  «Сила людей» (Чортківська), Демократична партія України (Борщів).

 

Вік кандидатів:

 

- найстаршому кандидату до Тернопільської обласної ради — 80 років (балотується від БПП), наймолодшому — 19 років (балотується від УКРОПу);


- найстаршим кандидатам до Тернопільської міської ради — по 67 (НРУ і СХП), наймолодшим — по 19 років (УКРОП, «Батьківщина», «Народний контроль»);

 

- серед міських рад на Тернопіллі найстаршому кандидату — 82 роки, як і його одноліткам з Верховної Ради, нардепам Юхиму Звягільському та Юрію Шухевичу. В районних радах цього «вікового рекорду» ніхто не побив.

 

«Жіночі квоти»:

 
- серед кандидатів на посаду міських голів в області тільки 6 жінок: по 1 кандидату в 6 міських радах;

 

- у партійних списках до Тернопільської обласної ради найменше жінок мають «порошенківці» (12%), «ляшківці» (12,7%), УКРОП (21,6%) та «Добрий самарянин» (22%). Найбільше — «Народноий контроль» та партія «Соціалісти» (40%), за ними тягнуться Українська галицька партія (39,5%) та «Самопоміч» (35,5% від кількості кандидатів у партсписку);

 

- у Тернопільській міській раді до 30-відсотоквого бар'єру «не дотягнули» «Патріот» (16%), «БПП "Солідарність"» (16,3%), «Воля» (25%) і Радикальна партія (27,9%). Максимум набрали «Солідарність правих сил» (65,5%) та «Сила людей» (52,4%).

 

12.10.2015