Європейська Унія має намір зняти деякі санкції з Білорусі.

Про це повідомило видання Der Standard з посиланням на свої джерела в дипломатичних колах Брюсселю.

 

 

Зняття санкцій торкнеться як самого білоруського президента Олександра Лукашенка, так і ще півтори сотні його найближчих соратників. Їм знову буде дозволено в’їзд до ЄУ, а також буде знято арешт з їхніх активів, які перебувають на території Унії. Щоправда спершу зняття передбачено лише на чотири місяці.

 

Наголошується, що міністри закордонних справ Європейської Унії можуть ухвалити відповідне рішення вже в понеділок, 12 жовтня. Стало також відомо, що позитивному рішенню щодо зняттю санкцій передували три тижні важких перемовин представників білоруського уряду і Європейської Комісії.

 

Серед причин, які позитивно вплинули на хід переговорів, називалося помилування шести білоруських політв'язнів, яке відбулося в серпні цього року, а також сприяння Мінська мирним перемовинам щодо війни в Україні. Окрім того, свою роль зіграло рішення Лукашенка відмовити Кремлю в розташуванні російської авіабази на території Білорусі

 

Залежно від поведінки Лукашенка на президентських виборах рішення про призупинення санкцій на чотири місяці буде офіційно ухвалене вже в понеділок», - відзначило джерело. Нагадаємо, що президентські вибори в білорусі відбудуться у неділю, 11 жовтня. 

09.10.2015