Велика Британія має намір розмістити своїх військовиків у країнах Балтії.

Як повідомило британське видання Financial Times, таким чином Лондон долучиться до інціативи Німеччини та США з розгортання на довгостроковій основі військ НАТО в балтійському регіоні для стримування російської агресії і зміцнення східних кордонів Альянсу..

 

 

Очікується, що про це оголосить міністр оборони Великої Британії Майкл Феллон у четвер, 8 жовтня, на зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО в Брюсселі.

 

Передбачається, що тривалість перебування військ країн-членів НАТО в балтійському регіоні буде необмеженим за часом, але на ротаційній основі. Таке формулювання дозволить США, Великій Британії та Німеччині уникнути звинувачень в порушенні угоди, укладеної з Росією після закінчення Холодної війни, зазначає видання.

 

Міністр закордонних справ Естонії Маріна Кальюранд підтвердила повідомлення про плани Лондона розмістити свій військовий контингент в країнах Балтії. «Домовленість про можливість розміщення в Естонії та інших країнах Балтії військовослужбовців Великої Британії була досягнута раніше», – заявила вона в ефірі телеканалу ЕТВ+.

 

Нагадаємо, домовленість про створення додаткових сил швидкого реагування НАТО була досягнута на саміті Альянсу в Уельсі у вересні 2014 року. Про ці зміни представники Альянсу заговорили відразу після анексії Криму Росією. 

08.10.2015