Як повідомило радіо VOA, Франціск став першим Понтифіком, який виступив на Капітолійському пагорбі перед обома палатами Конґресу США.

 

 

Глава Католицької Церкви у своєму виступі торкнувся низки актуальних тем, у тому й близькосхідної міґраційної кризи, зміни клімату і крайнощів капіталізму. Його промову, яка тривала близько 50 хвилин, реґулярно переривали оплесками.

 

Звертаючись до депутатів — демократів та республіканців — Папа Римський закликав їх забути про розбіжності й повернути «дух братерства і солідарності». І додав: «Ваш обов'язок як членів Конґресу — зробити так, щоб країна процвітала внаслідок  вашої законодавчої діяльності. Ви покликані захищати та зберігати гідність ваших співгромадян, невпинно і наполегливо працюючи в ім'я загального блага, оскільки це — головна мета будь-якої політики».

 

Папа Римський знову висловився на захист свободи — релігійної, інтелектуальної та індивідуальної. Він закликав не впадати в крайнощі, коли є «тільки добре і погане, праведники і грішники».

 

«Наш світ чимраз більше стає місцем жорстоких конфліктів, ненависті й жахливого насильства, скоєного навіть в ім'я Бога і релігії. Ми знаємо, що жодна релігія не застрахована від різних видів індивідуальних помилок й ідеологічного екстремізму. Наслідувати ненависть і насильство тиранів та вбивць — це найкращий спосіб стати на їхнє місце, а це ви, як народ, відкидаєте. Наша відповідь має полягати в надії і зціленні, мирі й справедливісті. Це допоможе вирішити численні економічні та геополітичні проблеми», — зазначив Франціск.

 

У своєму виступі Понтифік закликав усі північноамериканські штати відмовитися від смертної кари, яка досі існує в тридцяти з них. Він також торкнувся теми заборони абортів, сказавши, що людське життя має бути захищене.

25.09.2015