Порошенко надав статус "національної" Академії сухопутних військ.

У своєму виступі перед курсантами Академії президент України спрогнозував "постійну загрозу зі Сходу".

 

Як повідомляє прес-служба президента України Петра Порошенка, сьогодні, 21 вересня, президент України своїм указом надав Академії Сухопутних військ Збройних Сил України імені гетьмана Петра Сагайдачного статус "національної".

 

Про надання Академії статусу "національної" Порошенко заявив під час її відвідин у Львові. Звертаючись до курсантів та викладачів Академії, президент відзначив, що йому, як Верховному Головнокомандувачу, надзвичайно приємно відвідувати один із найстаріших вищих військових навчальних закладів України. 

 

"Часи бездумного, необережного і злочинного пацифізму – залишилися в минулому. Попереду, нажаль, в Україні – постійна загроза зі Сходу, яка триматиме нас в належному тонусі", – наголосив Петро Порошенко.

 

За словами президента, заклад заслужено носить ім’я одного з найславетніших військових стратегів доби Козаччини і всієї української воєнної історії. Відзначивши, що за роки незалежності України у стінах Академії підготовлено 6 тисяч висококласних спеціалістів для Збройних Сил та інших військових формувань України, президент України підкреслив: "Золотими літерами у новітню історію Академії вкарбовані подвиги її випускників, здійснені в боях з окупантами – російськими військовими та вишколеними ними бандитами".

 

За інформацією прес-служби президента України, за мужність і героїзм понад дві сотні випускників Академії нагороджені державними нагородами. Чотири колишні випускники відзначені вищою державною нагородою – Золотою Зіркою Героя України. Це – майори Олександр Петраківський і Олександр Порхун, капітан Володимир Гринюк, старший лейтенант Євгеній Зеленський.

 

Нагадаємо, що Академію сухопутних військ у Львові як окремий навчальний заклад створили постановою Кабінету міністрів України у 2009 році. До цього у 2005-2009 рр. у складі "Львівської політехніки" існував Львівський ордена Червоної Зірки інститут Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, ще раніше, у 1992-2005 рр. -  У приміщеннях Академії у Львові у 1899-1914 рр. працювала Цісарська та королівська школа кадетів піхоти (K. und K. Infanterieсadettenschule im Lemberg), а у 1921-1939 рр. - Корпус кадетів № 1 ім. Ю. Пілсудського (Korpus Kadetów Nr.1). За СРСР приміщення Академії займало вище військово-політичне училище.

 

21.09.2015