Перестрашити зацікавлених

В Україні влада і народ живуть у різних вимірах, і це доведено часом, але керівникам іноді треба нагадувати про своє існування, бо без видовищ хліб не так смакує.

 

 

Арешт тижня

 

На засіданні уряду високопоставлених чиновників міліціянти вже «пакували», але тепер трапився унікальний прецедент — з Верховної Ради до слідчого ізолятора поїхав дуже помітний член Радикальної партії Ігор Мосійчук. Обмеження в правах було проведене в найкращих традиціях Голлівуду — на трибуну вийшов Генеральний прокурор Віктор Шокін, увімкнув кіно про те, як підозрюваний отримує хабар, нардепи проголосували за притягнення до відповідальності головного героя відеоролика.

 

Феміда під той час була на обідній перерві й не бачила, що в парламенті порушили всі можливі юридичні процедури. Мосійчук найближчим часом не буде качати права в районних лікарнях, а решта слуг народу почнуть масово викидати скелети з власних шаф.

 

 

Казус тижня

 

Не дурна людина казала, що «Інтернет від Лукавого». За допомогою цього засобу масової комунікації Україна згадала про існування майже леґендарної «баби Вєри», тобто Віри Іванівни Ульянченко, яка за часів президента Ющенка мала неабиякий вплив на всі (крім бджолярства) процеси в державі.

 

Несподівано «Вєрванна» (ще один псевдонім цього персонажа) вигулькнула на сайті СБУ у розділі «їх розшукують». Відразу з'явилися глибокі роздуми на предмет «за що?». Але поки високочолі експерти згадували про Сухолуччя і партію з дивною назвою «Заступ», колишня голова Київської обласної державної адміністрації знайшлася, дала інтерв'ю, а СБУ повідомила: «Ми її в розшук не оголошували, доручення не отримували, всі питання до Генпрокуратури». На тлі арешту Мосійчука ця історія виглядає особливо кумедно.

 

 

Блокада тижня

 

Кримський уряд Сулькевича після продовольчої блокади, застосованої до півострова з Києва, почав переговори про входження півострова в склад Української Народної Республіки на правах автономії. Таке було в 1918 році, а в 2015 «перекрити краник» вирішили не на державному рівні, а силами законослухняних громадян.

 

На вихідні анексована територія недорахувалася багато харчів, бо на перешийку без перестану пішим переходом мандрували активісти, яким не до вподоби те, що сепаратисти їдять. Один з ініціаторів акції, лідер кримських татар Рефат Чубаров, констатував у соціальній мережі:

«Закрита остання "дірка" на адміністративній лінії материкової України з тимчасово окупованим Кримом — Каланчак. Тут накопичилося понад 100 фур. Дуже жваві дискусії з водіями, але жодна фура вже не проїде. Деякі чекають не знамо про що, деякі розворачиваються зворотньо. Дякуємо всім побратимам!» (стилістика і правопис допису збережені).

 

Тепер  починається «війна нервів», і холодильники кримчан мають сказати своє слово. А поки що «продовольчу» блокаду Криму підтримують бійці «Правого сектору» та «Самооборона Майдану». Крім того, охороняти активістів приїхав спецпідрозділ УМВС в Херсонській області, батальйон особливого призначення «Херсон».

 

 

Демілітаризація тижня

 

«Бог створив людину, а полковник Кольт зробив людей рівними». Цей напис на могилі американця, який вигадав пістолет з барабаном, очевидно, невідомий президентові України Петрові Порошенку. На сайті голови нашої держави з'явився розділ «Петиції», де публікуються звернення до Петра Олексійовича від посполитих. Звернення  «Законодавчо затвердити право громадян України на захист», що передбачає вільне володіння вогнепальною зброєю, набрало 36 тисяч 244 підписів за необхідних 25 тисяч і перебуває на розгляді в Адміністрації Президента.

 

Порошенко зреагував на петицію своєю соціологією: «Тільки 11% українців підтримують володіння зброї, 82% — проти цього. Безумовно, моя точка зору збігається з точкою зору українців». Шмайцери, закопані в городах з часів тамтої війни, посміхнулись.

 

21.09.2015