Пам’ятаєте, яким жахом для вас було вставання зранку до школи? А свої бої з батьками, які змушували вас лягати спати, коли у вас ще було повно енергії, і вставати, коли ще так солодко спалось?

 

 

Виявляється, тут немає нічого надзвичайного. Вчені довели, що найміцніший сон у підлітковому віці припадає саме на відрізок між 6 і 7 годинами ранку, тобто саме тоді, коли його так безжально перериває знахабнілий будильник. 

 

З дослідження команди вчених з трьох американських університетів, опубліковане в журналі журналі Learning, Media and Technology, випливає, що насправді не діти погано пристосовані до уроків в школі, а шкільні уроки не пристосовані до потреб дітей, а конкретніше до їх добового ритму. Дослідження здійснили вчені з Оксфордського та Гарвардського університетів, а також Університету штату Невада. На його основі вони дійшли висновку, що ранішній початок занять у школах та університетах негативно впливає як на пізнавальну здатність учнів, так і загалом на їхнє здоров’я.    

 

Вченим добре відомо, що біологічний годинник працює у різний спосіб у людей різного віку. Добовий ритм окреслює оптимальні години функціонування організму. У період статевого дозрівання він підлягає сильним збуренням та може зміститися навіть на три години.

 

Оптимальний час початку занять у віці десяти років – не швидше 8.30; у віці шістнадцяти – після 10.00. А для вісімнадцятирічних бажано, що заняття розпочинались аж після 11.00. Саме такий час дозволить найефективніше використовувати пізнавальний потенціал дітей. 

 

Середня тривалість сну в залежності від віку (зліва) та відсоток успішно пройдених тестів в різний час дня (n=120, p < .01) 

 

Нестача сну призводить до того, що діти і молодь мають проблеми з концентрацією. Існує більший ризик, що з ними може статися нещасний випадок на дорозі. Крім того, у них слабне імунітет. Як наслідок, є більший ризик зараження інфекційними хворобами, а також розвитку ожиріння і зайвої ваги. Цікаво, що останній фактор не пов’язаний з фізичною активністю.

 

Вкладання дітей раніше спати не вирішує проблему. Адже в процесі статевого дозрівання у мозку настають зміни, які збивають природне виділення мелатоніну – гормону, що регулює  сон. У підлітків мелатонін починає виділятися не раніше півночі, а його виробництво продовжується і тоді, коли надворі вже ясно світить сонце. Як наслідок, вони змушені зриватися до школи тоді, коли їх організм ще благає про сон.

 

Підлітковий добовий ритм так відрізняється від дорослого, що навіть Американське педіатричне товариство апелювало про пізніший початок занять в школах. На жаль, поки апеляцію не задовольнили, підлітки змушені терпіти. 


Paul Kelley, Steven W. Lockley, Russell G. Foster & Jonathan Kelley
Synchronizing education to adolescent biology: ‘let teens sleep, start school later’
Learning, Media and Technology, 40:2, 210-226


Michał Skubik
Dajmy dzieciom pospać dłużej
Gazeta Wyborcza, 09/09/2015

Зреферував Євген Ланюк

11.09.2015