Стосунки: секрет у сумісності

 

Перше враження на побаченні може вирішити, чи будуть розвиватися стосунки між двома людьми. Зараз дослідники з'ясували, які саме чинники визначають ймовірність успішного партнерства. Для того, щоб мати найвищі шанси на стосунки, ми повинні сприймати свого візаві як загалом привабливого, а також відчувати особливий зв'язок з ним чи з нею.

 

 

 

 

Романтичні історії немислимі без знаменитого кохання з першого погляду. І в реальному житті також незаперечним є той факт, що перше враження має важливе значення: чи вважаємо ми когось симпатичним і привабливим, часто вирішується на першій зустрічі. Але запах тіла й особисті преференції також можуть мати значення на цьому етапі. Від чого ж залежить, чи розвинуться стосунки після першого побачення?

 

Згідно з поширеною гіпотезою, важливі три аспекти. Перший – селективність: наскільки людина перебірлива і наскільки високі її очікування щодо потенційних партнерів. Другий аспект – популярність серед потенційних претендентів: чи візаві користується популярністю серед інших і чи можна його вважати “гарним уловом”? Третій аспект –сумісність: наявність спільних ознак в обох потенційних партнерів. Може йтися про налагоджену комунікацію, почуття гумору чи навіть спільне хобі.

 

У вивченні стосунків сумісність уважають важливим чинником, адже більшість партнерств досягають успіху, коли партнери “добре підібрані”, і зазнають невдачі в протилежному випадку”, – пояснили Олександр Бакстер (Alexander Baxter) із Каліфорнійського університету в Девісі та його колеги. Навіть у наших далеких предків такий підхід міг формувати і зміцнювати стосунки, що виходили за межі початкового потягу.

 

Але який із цих трьох аспектів визначальний при першому враженні, котрий може гарантувати майбутні зустрічі чи навіть стосунки? Бакстер і його команда дослідили це питання. Для цього понад 550 піддослідних пройшли від дев'яти до 13 швидких побачень – у результаті було загалом понад 6600 швидких побачень на благо науки. Короткі знайомства відбувалися переважно у форматі гетеросексуальних пар, але деякі також між представниками однієї статі.

 

Після зустрічей учасникам швидких побачень пропонували письмово відповісти на питання про свій романтичний інтерес до людини, з якою вони щойно познайомилися. Упродовж наступних двох-трьох місяців дослідники дізнавалися, хто з ким зійшовся. Так науковці змогли з'ясувати, наскільки вибірковість, популярність і сумісність із першого погляду визначили майбутній розвиток стосунків.

 

Результат: перш за все, сумісність і популярність впливають на те, чи після першого побачення може розвинутися щось більше, натомість вибірковість виявилася менш важливою. “Іншими словами, Джо, найімовірніше, буде продовжувати стосунки з Саллі, якщо: 1) Саллі відповідає взаємністю на приязнь і 2) приязнь Джо до Саллі має відповідний характер, – пишуть автори.

 

Вибірковість відіграє незначну роль у порівнянні з двома іншими чинниками, але дослідники все ж помітили: респонденти, які не дуже вибіркові до потенційних партнерів, але романтично відкриті, частіше намагаються продовжити контакт із людьми, з якими вони познайомилися під час швидких побачень.

 

На думку Бакстера і його колег, той факт, що привабливість і сумісність відіграють більшу роль, ніж вибірковість, має еволюційні причини: “Ранні гомініди потребували тривалих партнерських стосунків для успішного виховання потомства. Такі міцні партнерські стосунки ґрунтувалися на двох китах: загальній привабливості людини та її сумісності з партнером.

 

На думку дослідницької групи, наші предки не тільки народжували переважно здорових дітей, а й могли вивести їх у доросле життя завдяки стабільному партнерству. “Хоч бути привабливим корисно, але коли справа доходить до другого побачення, унікальний зв'язок із потенційним партнером може бути не менш важливим”, – підсумовує Бакстер.

 

 

Anna Manz

Beziehungen: Kompatibilität ist Trumpf 

Proceedings of the National Academy of Sciences, 2022, doi: 10.1073/pnas.2206925119, 18/11/2022

Зображення: shironosov/ iStock.com

19.11.2022