Плацебо помагає і від почуття провини

 

Дослідження, здійснені в Базелі, засвідчили, що плацебо може послабити й почуття провини. Піддослідні відчували полегшення, коли приймали “ефективний препарат”, навіть якщо знали, що отримують лише плацебо. Цей ефект може допомогти полегшити ірраціональне почуття провини – наприклад, при депресії, і забезпечити прозорість лікування, розповідають дослідники.

 

 

 

 

Плацебо не містить жодних ефективних інгредієнтів, та вже відомо, що воно допомагає у низці випадків, зокрема при хронічних болях у спині, а також при депресії. Вплив плацебо виходить далеко за межі психологічного ефекту і може навіть змінити білкову сигнатуру в крові.

 

Однак плацебо змінює не лише клінічні стани. Воно також ослаблює смуток, стрес й огиду в здорових людей, що не мають серйозних захворювань. Ще одна емоція, яка може бути неприємною і викликати стрес у повсякденному житті, – почуття провини. “Нормальне” почуття провини зазвичай зникає, коли ми виправляємо те, що його спричиняє. Але не тоді, коли вина – симптом депресії. Тоді вона стає ірраціональною і її неможливо пом'якшити “репараційними” заходами. Ліки проти почуття провини, яка завдає страждань, навіть якщо це лише плацебо, значно полегшили б повсякденне життя людей, які хворіють на депресію.

 

Але чи справді плацебо допомагає від почуття провини та сорому? Учені на чолі з Ділан Сезером (Dilan Sezer) з Базельського університету дослідили це на понад ста учасниках. Піддослідними були здорові люди без депресії, тож почуття провини вдалося простежити ізольовано від решти симптомів депресії. Щоб викликати почуття провини, учасників попросили поділитися досвідом, в якому вони поводилися неправильно і який досі тяжіє над ними. Після цього вони мали вказати, наскільки досі почувають провину.

 

Потім Сезер та її колеги розділили піддослідних на три групи: дві отримували плацебо (одна знала про це, інша – ні), третя ж не отримувала ніякого лікування. Групі, учасники котрої не знали, що приймають плацебо, сказали, що їм даватимуть рослинний засіб, який може полегшити почуття провини впродовж трьох-п'яти хвилин. Поінформованій про плацебо групі також сказали, що засіб допоможе впоратися з почуттям провини, але водночас повідомили, що це плацебо. За якийсь час усі учасники мали знову оцінити, наскільки вираженим було їхнє почуття провини.

 

Результат: в обох групах, що приймали плацебо, почуття провини значно зменшилося порівняно з групою, котра не отримувала жодного лікування, повідомили вчені. “У такий спосіб наше дослідження підтвердило дивовижний висновок про те, що плацебо ефективне навіть тоді, коли його приймають свідомо, і що пояснення при лікуванні  ключовий чинник його ефективності”, – пояснила Сезер.

 

Навіть якщо уточнити, що плацебо не містить жодних активних інгредієнтів, але водночас наголосити, що воно здатне допомогти, ефект плацебо проявиться. “Відкрите введення плацебо до терапії  перспективний підхід, оскільки при цьому поінформований пацієнт зберігає свою автономність”, – сказала Сезер.

 

У майбутньому такі пацієнти зможуть приймати самостійні рішення щодо лікування власного почуття провини, беручи до уваги конкретні симптоми. Однак ще не зараз. За нинішнім експериментом мають слідувати наступні розвідки. Наприклад, відкритим залишається запитання, чи плацебо може полегшити почуття провини у людей з депресією і наскільки довготривалим буде його ефект у цьому випадку. 

 

 

Anna Manz

Selbst wissentliche Einnahme hat einen lindernden Effekt

Universität Basel, Scientific Reports, 17. Januar 2023

Scientific Reports, 2022; doi: 10.1038/s41598-022-25446-1

Зображення:  Olivier Verriest/ Getty Images

 

29.01.2023