Вища рада юстиції відкрила дисциплінарні справи проти суддів, які переслідували "євромайданівців".

Вища рада юстиції відкрила дисциплінарні справи за підозрою в порушенні присяги проти 28 суддів, що судили активістів Євромайдану.

 

Рішення ухвалені у відповідь на висновки тимчасової слідчої комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції, яка виявила в діях зазначених 28 суддів ознаки порушення присяги, інформує аґенція "Українські новини".

 

Якщо розслідування підтвердить порушення присяги, ВРЮ звільнить суддів і передасть матеріали до Верховної Ради. Експерти називають рішення ради занадто м'якими. Так, директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко висловила обурення, що ВРЮ має намір при розгляді справ проводити повторну перевірку дій суддів, а не відразу використовувати висновки спеціальної комісії для прийняття рішення про схвалення звільнення суддів.

 

Голова антикорупційного комітету Верховної Ради Єгор Соболєв звинуватив владу у блокуванні спроб очистити суддівську систему. "Нова Вища рада юстиції, де керують люди Петра Порошенка, послала подалі закон "Про відновлення довіри до судової влади" і всю річну роботу з легітимної, схваленої експертами Ради Європи люстрації суддів, які тероризувала Майдан. Всі дії цих "тітушків" у мантіях, які тоді забороняли мирні зібрання, давали дозволи на прослуховування активістів, заарештовували сотні людей, мали бути оцінені незалежною комісією. Складена з адвокатів "майданівців", самих суддів та делегатів від парламенту, ця комісія багато місяців працювала (у приміщенні Вищої ради юстиції), вивчила кожне рішення і встановила, що 28 суддів порушили присягу і мають піти (на вихід з речами). Подання на звільнення, згідно з Конституцією, може давати лише Вища рада юстиції. Зараз вона засідає і вирішує... розпочати наново розслідування по кожному судді", – написав Соболєв на своїй сторінці у Facebook.

 

10.09.2015